October 7, 2011

Anak-Anak Dari Bandar Baru Bangi Hyper Aktif ? Melawat Wad Kanak-Kanak Hospital Serdang

Hospital Serdang, 08 Zulkaedah = 06 Oktober (Khamis):

Oleh kerana beberapa program mendatang dan bertindih pada petang ini, maka terpaksa dilaksanakan program-program ini terlebih dahulu. Sebab itu jadual yang diatur oleh Lajnah Kebajikan bagi melawat seorang anak yang sakit di Hospital berkenaan yang sepatutnya pada jam 5.30 petang, terpaksa ditakkhirkan ke jam 6.30 petang. Tergesa-gesa petang ini Adun ke Hospital Serdang dengan ditemani saudara Harun Aminurrashid Ahli Lajnah Kebajikan.

Setiba di Lobi Hospital Serdang ramai yang menunggu ketibaan Adun yang memang lewat. Seramai 15 orang daripada kami naik ke tingkat lima – Wad Kanak-Kanak. Turut sama Tuan Haji Rushdi Ketua Lajnah Kebajikan, Ustaz Hashim AJK dan ramai lagi. Tujuan kami ke Wad Kanak-Kanak pada asalnya untuk menziarah kanak-kanak yang sakit di sini dari Seksyen Dua Bandar Baru Bangi. Anak tersebut bernama Mohd. Herman Afiq bin Mat Izan. Bapanya En. Mat Izan ada bersama ibu Mohd Herman yang menunggunya, iaitu Puan Dewaini bt.Asun. Apabila ditanya, Apakah sebab anaknya patah kaki ?

Menurut Puan Dewaini, anaknya ketika bermain dengan kawan-kawannya di padang berdekatan dengan rumahnya terjatuh dan patah kaki dan kini masuk hari ketiga berada di Hospital. Walau bagaimana menurut bapanya En. Mat Izan,

``Hari ini Mohd Hirman kelihatan ceria, berbanding dua hari sebelumnya. Mungkin sakitnya berkurangan dan sukahati melihat ramai yang datang menziarah. Keriangan makin ketara apabila menerima buah-buahtangan. Kami ditunjuk gambar x-ray yang menunjukkan tulang kaki yang patah yang sedang dipulihkan.

Walaupun tujuan asal kami ke Hospital bagi melihat Adik Mohd Hirman Afiq, tetapi melihat kepada beberapa anak yang lain berada di Wad Pesakit yang sama, maka Adun turut melawat dan bertanya keadaan penyakit. Misalnya anak yang kedua kami melihat bersebelahan Mohd Hirman dan bertanya kepada Ibu yang menjaganya. Maka diketahui nama anak berkenaan ialah Mohd Nabil bin Mohd Nahi (10). Juga dari Bandar Baru Bangi. Menurut ibunya, anaknya jatuh ketika bermain-main dengan kawan-kawan di halaman permainan di kawasan perumahannya. Beliau patah lengan tangan dan perlu rehat.

Melihat kepada kedua-dua orang anak berkenaan dari Bandar Baru Bangi, Adun bergurau,

``Nampaknya anak-anak kita di Bandar Baru Bangi ini hyper aktif, kedua-duanya jatuh dan patah kaki dan tangan !`` kata Adun.

Selepas menyampaikan cenderahati kepada kedua-dua anak. Adun berpindah ke katil anak-anak berdepan dengan kedua-dua anak yang patah, Adun dapati anak bernama Faiz Hakimi dari Puchong berbalut tangan, kerana terkena mesin kisar yang ditekannya sendiri, manakala Abdul Karim dari Sungai Merab mengalami sakit kaki.

Ini membetulkan gurauan Adun , bahawa anak-anak berkenaan hyper aktif dan menerima akibat kerana terlampau lasak dan membahayakan diri.

Cuma seorang anak perempuan iaitu Nurul Nazi Shuhada dari Raub dibawa ke sini, kerana ketiadaan pakar di sana. Anak ini menerima rawatan di sini kerana mengalami masalah kelopak mata yang turun. Pihak Doktor berusaha memulihkan matanya.

Setelah menyampaikan cenderahati kepada semua yang dilawat, kami memohon diri dan bertolak pulang menjelang Maghrib.

Sekian.

No comments:

Post a Comment