October 27, 2011

Hari Menziarah: Simpati Dan Takziah

BBB, 28 Zulkaedah = 26 Oktober (Rabu):

Hari ini pejabat tutup pada peringkat Persekutuan dan Negeri. Tiada agenda utama pada hari ini. Sebab itu AJK Kebajikan mengatur program khas - menziarah. AJK Kebajikan mulai turun jam 10.00 pagi diketuai Tuan Haji Rushdi bersama iseterinya (Puan Mariah AJK), sdr. Izwan Setiausaha, Sdr. Harun AJK. Turun sama ke beberapa tempat terhad saudara Tuan Haji Sukaimi Setiausaha Pas Serdang, dan Sdr. Shahrum kakitangan di Pejabat:

1. Kematian di Taman Jasmin

Kematian berlaku ke atas Encik Habibullah bin Kamaruddin (49) di Taman Jasmin Bekas Pegawai Human Resources di The Star di PJ. Dua bulan yang lepas kami pernah melawat En. Habibullah sempena Sukan Pasti (Jasmin dan Kajang Utama) di sini. Beliau mengidap kanser dan pagi kelmarin beliau meninggal.En. Habibullah meninggalkan seorang isteri (Puan Nor Azidah) dan tiga anak lelaki yang sulung bakal mengambil peperiksaan SPM di Sains Mara Gemencih. Seorang berada di tingkatan Dua dan seorang di Darjah lima Sekolah di sini. Setibanya Adun ke rumah Arwah, Adun memimpin tahlil, mengucapkan Takziah dan menyampaikan sedikit bantuan. Takziah dan banyak bersabar kepada keluarga Arwah En. Habibullah dan ingatkan Allah. Semoga En. Habibullah dirahmati Allah – Amin.

2. Menziarah En. Nasaruddin bin Mohd. Nasir di Pangsapuri Damai Mewah, Kajang

Dari Taman Jasmin kami bergerak berkonvoi tiga kenderaan melawat En. Nasaruddin Mohd Nasir (58) di Pangsapuri Damai Mewah. Beliau adalah Bekas Tentera, pernah bekerja di Syarikat Shell dan mulai mengalami penyakit kencing manis pada tahun 1992. Berhenti kerja dari Shell beliau menjadi Pemandu Bas. Oleh kerana matanya makin kelabu akibat dari kencing manisnya beliau terpaksa berhenti kerja. Mutakhir penyakit merebak ke kaki dan terpaksa dipotong satu jari kakinya. Beliau dikehendaki berterusan menggunakan insulin. En. Nasaruddin yang ditemani isterinya mempunyai 6 orang anak. Tiga sudah berumah tangga dan tiga masih bersekolah. Kami menghulurkan simpati kepada En. Nasaruddin dan keluarga.


3. Fatimah Zahrah binti Amiruddin Digigit Anjing Liar!

Pagi Isnin dua hari lepas Fatimah Zahrah (8) dihantar ke Sekolah Agama Bandar Seri Putera tidak jauh dari rumahnya. Sesudah ditinggalkan dalam kawasan Sekolah beliau diserang 6 ekor anjing liar yang menyelinap masuk ke kawasan Sekolah. Anjing-anjing ini biasa menyelongkar lebihan makanan di apartment tidak jauh dari Sekolah. Bila dikejar anjing Fatimah Zahrah terjatuh dan digigit dua ekor anjing liar dikedua belah betisnya. Selain dari itu beliau luka di belakang kerana terjatuh. Beliau segera diberi rawatan dan segera dibawa ke HUKM, Cheras, tempat ibunya bekerja sebagai Doktor di HUKM. Semasa kami tiba Fatimah Zahrah agak ceria sambil menunjukkan tempat luka di kedua belah betisnya digigit anjing. Bila ditanya masih sakit, jawabnya, `Tidak.`. Bila ditanya kepada ayahnya yang sama menunggu Fatimah, kemungkinan anjing membawa kuman berbahaya, ``Dr. beri perhatian dengan menyuntik dose yang agak tinggi, bagi mengelak kemungkinan anjing membawa kuman yang berbahaya. Kami berbincang dan berharap pihk Sekolah dapat beri perhatian lebih dari segi keselamatan. Menurut En. Amiruddin, ``Jaga Sekolah hanya bertugas waktu malam, dan tidak waktu siang. Pihak Sekolah perlu memberi pengawasan bagi keselamatn murid-murid waktu siang.

Sementara itu, Ahli MPKj di sini Tuan Haji Mazwan Johar yang telah dibuat aduan mengenai kejadian, telah meminta Unit Anjing Liar MPKj bertindak menangkap anjing liar berkenaan. Respond segera diberi oleh pihak MPKj.

Agak lucu pihak MPKj menghantar tiga Trak dengan pekerja-pekerja untuk menangkap anjing liar tersebut. Setelah berjam beroperasi akhirnya hanya seekor anjing dapat ditangkap. Bersama tiga trak dan pekerja-pekerja membawa anjing ini untuk dilupuskan.

Walau apa pun kita ucap tahniah di atas respond segera diberi oleh MPKj. Usaha hendaklah terus dilakukan bagi membasmi ancaman anjing liar kepada penduduk, terutama bagi anak-anak Sekolah.

4. Ke Sungai Buluh Menziarah Kematian Ibu kepada Saudara Mokhtaza

Selepas menziarah ke HUKM, kami meneruskan ziarah ke Sungai Buluh dengan dua buah kenderaan. Beberapa yang mengikuti bersama peringkat awal makin berkurang sejak dari Pangsapuri Damai Mewah dan selepas ke HUKM tinggal dua buah kederaan. Tuan Haji Rushdi bersama isterinya dan saudara Izwan, manakala Adun bersama saudara Azizi dan saudara Harun Aminurrashid.. Kami menuju ke Kg. Baru, Sungai Buluh. Tapi untuk sampai ke Kg. berkenaan melalui jalan-jalan yang berliku-liku. Kami perlu segera kerana kami bertujuan menziarah kematian Ibu kepada saudara Haji Murtadha bin Mukhtaruddin Timbalan Ketua Penerangan Pas Serdang yang juga AJK Pemuda Kawasan Sedang, isterinya Sdr. Hamzatul Azura adalah AJK Pas Kawasan dan juga AJK Muslimat Pas Serdang. Ibu saudara Murtadha meninggal pada malam tadi dan dijangka disembahyangkan di masjid selepas solat zohor. Dalam perjalanan kami dimaklumkan jenazah disembahyangkan dirumahnya. Kami dengan dua buah kereta ke rumahnya. Setibanya kami, jenazah sedang disembahyangkan dan kami berkesempatan mengucap takziah kepada saudara Haji Murtadha, isterinya dan ayahnya. Beberapa ahli dari Pas Serdang kelihatan ada bersama seperti saudara Adram Musa, Abang Ahmad Kerdee dan beberapa yang lain. Kami mengiringi jenazah ke perkuburan, tetapi pada pertengahan jalan berlaku ketidakpastian jalan, kerana berpecahnya kereta-kereta yang mengiringi. Akhirnya membawa kami ke masjid bersolat zohor di situ. Beberepa yang lain yang datang juga hilang arah untuk ke kubur. Selepas makan tengahari di hadapan Masjid Pekan Sungai Buluh kami bertolak pulang berasingan. Tuan Haji Rushdi bersama isterinya pulang ke Seri Kembangan dan kami berempat (sdr. Izwan berpindah kenderaan) pulang ke Bangi dan tiba jam 4.00 petang.

Sekian.

No comments:

Post a Comment