
Tatkala menghadapi makan tengahari dihidang isteri dan aku lihat ada sambal belacan, aku segera bangun mahu bergerak keluar. Isteriku bertanya, ``Hendak ke mana?`` Aku spontan menjawab,
``Mahu petik pucuk daun jambu golok untuk dibuat ulam!``. Mendengar jawapan dariku isteriku berkata secara bersungguh dengan tangannya bergerak sebagai memanggil ke arahnya dan berkata, ``Jangan petik pucuk jambu golok itu, ada bunga keluar nak berbuah!`` Dari larangan isteriku itu, aku terhenti dan tak jadi keluar.



Sebenarnya dari larangan isteriku untuk memetik, spontan timbul dalam jiwaku keinginan untuk sama melihat keindahan bunga pokok jambu golok muncul dan mengembangkan bunga, lebih dari itu aku bayangkan dalam imaginasiku, kelak akan bergayutan buah-buah jambu golok yang unik itu. Sebenarnya buah jambu golok adalah buah yang unik dan cantik. Bila berbuah keluar menghulur buah seperti jambu yang bujur dengan keunikan utamanya bijinya di luar pada bahagian bawahnya. Keunikan ini menjadikannya sebagai bahan teka-teki:
Terdapat banyak buah enak di makan
Bijinya kebiasaan berada di dalam
Tapi ada sejenis buah mengkagumkan
Tekalah bijinya di luar bergantungan?
Buah jambu golok apabila besar semasa belum masak enak disayur lemak! Tetapi bila cukup masak dapat dimakan begitu saja, tapi rasanya agak kelat dan perit tekak yang boleh membuat kita terbatuk dan mendehem. Sebab itu buah ini juga dipanggil `Jambu Dehem` di samping beberapa nama lagi diberi.
Tetapi yang paling mahal dari buah jambu ini, ialah bijinya yang terhulur keluar. Dalam biji ini ada isi kekacang yang berwarna putih yang enak dimakan dan menjadi bahan masakan, dicampur sama nasi beriani atau menjadi bahan cokelat yang tinggi mutunya. Cara mengeluarkan isi kekacang dari biji jambu golok ini dengan membakar bijinya hingga hangus kulit luaran dan diketuk bijinya hingga biji kekacangnya dapat dikeluarkan. Kekacang ini boleh juga dikeluarkan secara membelahnya terus dan kekacangnya dikeluarkan, tapi jika belah dilakukan dengan tangan, getah bagi biji ini membahayakan kulit yang boleh melepuh! Kepentingan biji kekacang sebagai isi bagi biji buah jambu golok ini, menyebabkan pokok jambu golok ini ditanam secara komersil. Ianya menjadi permintaan bukan saja tempatan, tetapi dunia! Tempat yang paling subur bagi tanaman pokok jambu golok ialah tanah berpasir, terutama kawasan-kawasan yang dekat dengan pantai.
Kembali kepada larangan isteriku dari memetik pucuk jambu golok, aku patuhi, kerana di dalam hati kecilku, ingin melihat bunga jambu golok bersembur keluar dan kelak mengeluarkan buah yang unik dan cantik yang menghiasi pokok di tepi rumahku. Keunikan buah jambu golok bagiku adalah seunik pokok `Periuk Kera` yang tumbuh liar di tanah berpaya. Semasa kanak-kanak dulu, pokok periuk kera ini kami gunakan sebagai tali membuat tuar menahan ikan di musim tengkujuh di alur dan paya tidak jauh dari kampungku. Larangan isteriku dari memetik daun jambu golok, sebenarnya diganti dengan irisan mentimun sebagai ulam makan tengahari itu.
Sebenarnya pada tengahari itu sebelum keluar ke pejabat, secara senyap aku ke tepi rumahku dan meneliti antara daun-daun pucuk jambu golok itu terdapat beberapa ranting pokok berkenaan yang mulai mengeluarkan bunga, sudah tentulah dengan tidak menggetus daun-daun yang baru tumbuh itu, kelak lebih banyak lagi muncul bunga-bunga jambu golok. Aku membayangkan kelak buah-buah jambu golok ini bergayutan dari pokoknya ini. Alangkah indahnya nanti. Pada kesempatan ini aku merakamkan foto-foto bunga jambu golok berkenaan.

Sekian.
No comments:
Post a Comment