July 16, 2011

Kerana Tidak Tidur Bersama Isteri !

Anekdot:

Sesudah melewati usia pencen dan semua anak sudah berumahtangga dan berdikari tinggallah dia bersama isteri di rumah. Berdua di rumah kadang-kadang terasa semacam semasa muda baru berumahtangga. Tapi kehidupan tanpa gelak ketawa dan tangis suara anak-anak terasa begitu sunyi. Kesegaran dan keriangan hanya bila hujung-hujung minggu dikunjungi anak-cucu.

Rutin hariannya berubah sejak berpencen dari tumpuan dan dedikasi pada pekerjaan kepada perhatian kepada kenderaan, manakala isterinya bercucuk tanam di tepian rumahnya yang mempunyai tanah yang terhad. Selain dari pergi berjamaah di surau, jika di waktu siang dia memberi tumpuan pada beberapa buah kereta lamanya yang boleh dikatakan antik. Kereta-kereta yang dipakai sejak awal disimpan seperti Fiat, Opel dan Volvo bumper besar disamping sebuah kereta baru Honda. Ruang tepi rumahnya dipenuhi kereta antiknya yang sentiasa dijaga. Minatnya terhadap kereta-kereta antiknya semakin lama semakin meningkat. Dari minatnya membawa dia mempelajari tentang selok belok enjin yang membolehkan dia menjaga kereta-keretanya dari rosak. Kemahirannya tentang enjin menjadikan dia bertaraf formen. Untuk mengekalkan prestasi engine sekali sekala dibawa keluar kereta-keretanya bagi memanskan enjin.

Jika di waktu malam selepas pulang dari surau, selepas makan malam sambil menonton berita adalah menjadi kebiasaan antara satu sama lain mengadu lenguh-lenguh tubuh, sengal sendi, sakit sana, sakit sini macamlah kereta tua yang sering rosak sana rosak sini. Tapi bagi mereka ini adalah perkara biasa. Jika waktu tidur, mereka tidak kesah untuk tidur. Oleh kerana bilik-bilik rumah kosong. Mereka lebih cenderung tidur berasingan dibilik yang berlainan.
Demikianlah pada satu malam, dia sang suami yang tidak dapat melelapkan diri turun
memberi perhatian pada kereta-kereta antiknya mengelap dan menggilat kereta-keretanya. Berbetulan sejak beberapa malam lepas ada beberapa kecurian berlaku di kawasan perumahan mereka. Maklumat ini diketahui sang isteri dari jiran-jiran, tapi tidak diketahui sang suaminya.

Jadi berbetulan pada malam suaminya turun tengah malam jam 3.00 pagi isterinya terkejut dari tidur. Dia bangun dan mengintai keluar. Tiba-tiba dia melihat kelibat orang antara kereta-kereta yang menjadi kesayangan suaminya. Mengingatkan beberapa malam sebelumnya ada kecurian berlaku berhampiran rumahnya. Lantas sangkaan timbul dalam mindanya, bahawa kelibat yang dia nampak, kemungkinan pencuri yang mau mencuri di rumahnya. Sebagai tindakan segera, dia menelefon ke Balai Polis di kawasan yang berhampiran dengan rumahnya.

Pihak polis bertindak segera. Dalam masa lebih kurang 15 minit Polis tiba dan mengepung kawasan rumahnya. Si Suami yang berada di dalam kawasan keretanya, apabila melihat Polis yang disangkanya meronda biasa. Dia cuba menyembunyikan diri dari dikesan polis dengan memasuki sebuah motokar antiknya, Tetapi pihak polis berjaya mengesannya dengan anggapan, ia adalah pencuru. Beliau ditangkap dan dikeluarkan dari kereta secara kasar dan digari.

Beliau cuba menerangkan keadaan sebenar, tapi pihak polis tak memberi layanan dan mungkin dia berhelah. Lantas dia dibawa ke Balai Polis! Setelah bersoal jawab dengan polis baru diketahui yang ditangkap ialah sebenarnya suami bagi isteri yang membuat aduan. Pihak Polis menghubungi isteri mangsa agar datang mengecam. Bila sang isteri tiba dia terkejut besar yang dijangka pencuri dan tangkap Polis, tidak lain dari suaminya! Memang dia tak memeriksa bilik sebelum menelefon Polis dan menganggap suaminya masih tidur di bilik berasingan.

Dia meminta maaf dan membawa suaminya pulang. Mulai dari peristiwa itu suami-isteri itu tidak lagi tidur berasingan. Peristiwa itu secara tidak langsung mengeratkan kasih sayang antara mereka berdua dan juga keluarga.

Sekian.

No comments:

Post a Comment