August 30, 2010

Mengejar Jadual Yang Padat Dalam Masa Terhad

Dewan Negeri Selangor, Bangi, 18 Ramadhan = 28 Ogos (Sabtu):

Pada sebelah petang hari ini (pagi bermesyuarat), jadual adalah padat. Pada asalnya hanya ada dua program yang dapat diisi tanpa tergesa-gesa. Namun hingga ke petang bertambah permintaan memohon agar mengunjungi tempat mereka, walaupun sekadar sekejap, ditambah lagi dengan keperluan hadir dengan kunjungan Dato` Dr. Hassan Ali Exco Hal Ehwal Islam, Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam ke sini yang diambil kesempatan menemuinya berhubung dengan pembinaan sebuah masjid di sini. Dari waktu selepas asar hingga ke malamnya menjadi (Tujuh – satu daripadanya tak dapat hadir di Jalan Reko – Wakilkan saja) !

Selesai sembahyang asar menziarah kematian ibu Puan Khadijah - di Surau Council Home. Pn. Khadijah Ketua Persatuan Ibu Tunggal Hulu Langat. Kemudian kami bersama-sama dengan AJK Kebajikan diketua Tuan Haji Rushdi bergerak ke Surau Cheras Perdana menyampaikan bantuan kepada 8 orang ibu tunggal dan mereka yang kurang upaya. Peruntukan dari ADNS Bangi, termasuk memasak bubur lambuk yang ADNS Bangi agihkan kepada semua yang hadir. Kami di sini bersama Sdr. Sahimi Pengerusi Surau di sini dan AJK.

Jam 6.00 petang, kami bertolak ke Surau Tun Perak. Setiba di sana Y.B. Teo Nie Ching sudah sedia di sini dan sudah mengagih-agih bantuan di bawah khemah di pekarangan surau. ADNS Bangi turut sama mengagihkan bantuan dengan tambahan sedikit peruntukan yang dibawa oleh AJK Kebajikan. Kami tidak berlamaan di sini. Ini adalah agenda tambahan yang diminta oleh Sdr. Abdul Halim Pengerusi Surau Tun Perak kami hadir juga, walaupun sekejap. Kami minta maaf tidak dapat berbuka di sini sebagaimana Y.B. Teo dan memohon diri bergerak ke Pasti Cheras Jaya. Acara iftar Ramadhan bersama penduduk setempat dan jemputan merupakan acara tahunan yang dianjurkan oleh Pasti Abqari di sini.

Menurut Tuan Haji Asana Ali Pengerusi/Penasihat Pasti Abqari ini, Pasti yang mempunyai 2 unit rumah teres ini (sebuah daripadanya dibeli) kini mempunyai 152 murid dengan 6 orang guru. Majlis berbuka puasa yang dihadiri antaranya Tuan Haji Azman Nazir Masjid Manba`il Ulum dan ahli-ahli jamaah masjid (berdekatan) diisi dengan tazkirah oleh seorang ustaz jemputan dan ADNS Bangi berucap ringkas, kemudian menyampaikan bantuan kepada 6 orang miskin. Kami berbuka di sini dan makan berat selepas solat maghrib dan memohon diri.

Destinasi kami seterusnya setelah membelah malam dari Cheras Jaya ke Bandar Seri Putera ialah ke Surau As-Syakirin (Surau didirikan sembahyang Jumaat). Kami berkesempatan bersalat Isya` dan bertarawih. Tujuan kami ke sini ialah untuk menyerahkan cek berharga RM5,000/= sebagai galakan usaha penduduk di sini mau mendirikan masjid. Belum ada masjid di Seri Putera (Kecuali Masjid al-Azhar dalam Kampus KUIS) dan belum ada di Bukit Mahkota. Kedua-dua – Bandar Seri Putera dan Bandar Bukit Mahkota berusaha mendirikan masjid di tempat masing-masing. Kedua tempat sudah mempunyai tapak. Cek malam ini diserhkan kepada Tuan Haji Abdul Ghani Pengerusi surau di sini. Menurut Tuan Haji Abdul Ghani jumlah kutipan setakat ini cuma sebanyak RM300,000. Anggaran peruntukan yang diperlukan bagi mendirikan masjid berhadapan dengan Sekolah Rendah Agama Seri Putera itu ialah RM7 juta. Usaha perlulah dipertingkatkan bagi mencapai jumlah yang diperlukan. Walau bagaimana kalau jumlah dapat dihasilkan separuh, maka pembangunan boleh dimulai. Siapa yang berhajat untuk membuat kebajikan bolehlah menderma bagi pembinaan Masjid Seri Putera ini.

Selepas membasah tekak, kami memohon diri, kerana diminta oleh AJK Pembinaan Masjid Taman Seri Melor hadir ke Surau Seri Melor. Di sana menunggu Tuan Haji Aziz Pengerusi Surau dan Ustaz Hashim Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Seri Melor dan AJK yang lain. Mereka dapat menarik Dato` Dr. Hasan Ali yang datang ke Seksyen 7 – Surau Al-Abrar, hadir sekejap melihat tapak cadangan bagi Masjid Taman Seri Melor. Kami hadir dan oleh kerana malam hari, semua kereta yang datang ke sini diminta membuka api menghala ke kawasan tepi tasik yang bakal dirikan masjid di situ untuk dilihat oleh Y.B.Dato` Dr.Hasan Ali. Lokasinya memang cantik. Daripada situ kami berbincang segala keperluan ke arah menjaya hasrat mendirikan masjid di situ. Dato` Dr. Hasan Ali berjanji akan memberi perhatian dan tindakan, terutama berhubung dengan tapak masjid itu. Jam 11.45 berakhir pertemuan.

Sekian.

No comments:

Post a Comment