August 29, 2010

Ujian Kebakaran Di Bulan Ramadhan

Seri Kembangan, 15 Ramadhan = 25 Ogos (Rabu):

Seri Kembangan dari segi kawasan politiknya adalah terletak di bawah Kawasan Serdang. Sebagai YDP kawasan itu, petang ini aku bersama Ketua Lajnah Kebajikan – Haji Rushdi dan AJKnya bersama melawat rumah jiran Haji Rushdi yang mengalami kebakaran dua hari lepas. Rumah adalah kepunyaan Tuan Haji Aziz Ishak (45) yang dihuni bersama keluarganya sejak 1985. Aku sepatutnya melawat semalam bersama YB Teo Nie Ching Ahli Parlimen Serdang, tetapi aku mempunyai program yang lain.


Rumah teres dua tingkat mengalami kebakaran teruk bahagian atas yang melibatkan dua bilik belakangnya dan bumbung hangus. Pihak bomba yang datang menyelamat, terpaksa memanjat dari bahagian atas melalui bumbung bagi memadamkan api.


Menurut Tuan Haji Aziz yang ada di rumah yang tidak boleh diduduki itu (mereka berpindah sementara di rumah mertua di Ampang), ketika kejadian berlaku pada pagi Isnin 23 Ogos – beliau tiada di rumah - outstation ke Kota Bharu, dua daripada anaknya berada di rumah, dua ke Sekolah dan seornag di asrama, sedang isterinya bekerja di Bangi. Dipercayai kebakaran disebabkan oleh litar pintas. Kami dibenarkan naik ke atas dan melihat semua perabut, pakaian, peralatan Sekolah dan dokumen anak-anak mereka musnah. Kerugian dijangka melebihi RM50,000. Rumah belum habis dibayar dan diansurankan dari segi keselamatan. Menurut Tuan Haji Aziz Ishak – urusan claim ansuran sedang dilakuakan. Pihak berkenaan sudah datang melawat.


Kami melahirkan simpati. Betapa berat mata memandang, tentulah lebih berat bahu memikul. Kami menyatakan takziah kepada Haji Aziz dan berharap bersabar menempuh dugaan yang berlaku dalam bulan Ramadhan. Waktu keluarga bersiap-siap untuk menyambut raya, Tuan Haji Aziz dan keluarga terpaksa menghadapi masalah – kediaman kelurga yang perlu diatasi. Sebelum memohon diri kami menyampaikan sedikit bantuan dan pernyataan simpati.


Sekian.

No comments:

Post a Comment