June 28, 2011

Rumah Pangsa Terbengkalai Sungai Tangkas Tinggalan Zaman UMNO: Usaha Memulihkannya

Sungai Tangkas, Bangi, 22 Rajab = 24 Jun (Jumaat):


Rumah pangsa 6 tingkat lima bloks di Sungai Tangkas sudah 7 tahun terbengkalai. 500 pembeli menjadi mangsa menunggu siapnya rumah dalam keadaan ketidakpastian.


Adun Bangi menerima arahan dari pihak SUK, Shah Alam (Sdr. Azmi) supaya berunding dengan pihak pemaju bagi mengusahakan pemulihan rumah pangsa berkenaan selari dengan polisi Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor seboleh-bolehnya mau menyelesaikan perumahan-perumahan terbengkalai di Selangor. Hari ini En. Choo sebagai Kontrektor di arah datang (tidak dihantar Pemaju) menemui Adun di Pejabat Adun, di Bandar Baru Bangi. Jam 10.00 pagi kami berbincang. Berikutnya Adun cadang pergi ke lokasi rumah pangsa terbengkalai berkenaan. Adun minta Sdr. Shahrum menghubungi Ketua Kg. Tok Hadi bersama. Lokasi perumahan cantik, berada pada tanah tinggi dan jelas kelihatan dari jalan Kajang-Bangi.


Menurut En. Choo Kontrektor bagi perumahan berkenaan bahawa Developer bagi perumahan ini ialah Encik Yusuf dari Syarikat TJ Plaza di Wisma Central, Kuala Lumpur. Perumahan berkenaan dibina di atas tapak seluas 6 ekar. Pihak pemaju pada permulaan memasukkan sama kawasan surau Al-Hidayah sebagai kawasan pembinaan dengan cadangan merubuh surau tersebut dan menggantikan surau baru di bahagian atas berhampiran dengan rumah pangsa. Surau baru dibina dengan saiz lebih kecil. Penduduk membantah hasrat merubuh surau asal. Pendirian mereka tidak berganjak. Tanah yang ditolak hampir ke tepi surau dihentikan – kawasan surau jadi sempit, kurang ruang. Rumah pangsa yang berdekatan surau ini paling lewat didirikan yang dapat dikategiorikan juga sebagai terbengkalai. Ada maklumat yang tidak diberitahu En. Choo bahawa sebab terbengkalai juga oleh kerana status pemilikan tanah yang tidak dapat diselesaikan?


Tetapi sebab yang diberitahu oleh En. Choo pembangunan perumahan berkenaan terpaksa ditangguhkan oleh kerana kekurangan dana. Peruntukan awal bagi perumahan ini adalah sebanyak 4 juta dan terpaksa dihentikan, terutama selepas pertukaran kerajaan. Mungkin Pemaju hilang tempat pergantungan. Menurut En. Choo mereka memerlukan peruntukan tambahan RM1.5 juta lagi untuk menyiapkan pemulihan bangunan. Harga asal bagi unit-unit rumah di sini menurut Tok Hadi adalah RM42,000 dan dengan kenaikan harga barang mungkin meningkat kepada melebihi RM50,000. Menurut Tok Hadi, pasaran perumahan di Bangi, termasuk di Sungai Tangkas tidak bermasalah. Jika ada unit-unit tak dijual, tak menjadi masalah untuk dijual dan rumah sedemikian menjadi kegemaran bagi pelajar-pelajar pusat pengajian tinggi sekeliling menyewa.


Buat setakat ini bangunan di sini perlu kepada finishing dari segi plaster, memasukkan api dan air. Difahamkan surau kecil yang dibina terpaksa dirobohkan bagi sub-station api dan saluran air. Paip air terpaksa menggunakan saluran yang baru bagi menampung jumlah penghuni yang ramai. Jalan, tiang api dan perparitan belum dibina. Ini semua memerlukan peruntukan dijangka melebihi 3 juta.


Apa yang dilihat dan dibincang akan dibawa Adun ke atas dan akan dibincangkan dengan YB Iskandar Exco perumahan, pengurusan Bangunan dan setinggan untuk dinilai dan diambil tindakan.


Sekian.

No comments:

Post a Comment