April 28, 2021

 

BILA MATA  MAKIN KRITIKAL

(Fikrah Bangi: 892),

BBB: 16 Ramadhan 1442H. = 28 April 2021M. (Rabu).

Dapat dikatakan bahawa Penulis dapat dikategorikan sebagai `Lambat Bertindak` berhubung dengan masalah mata `Kabur Penglihatan`. Tanda-tanda sebelah mata kiri makin kurang penglihatan ini disedari sejak 2013 lagi. Namun oleh kerana tidak serius dan dapat melaksanakan tugas, khusus sebagai ADUN dapat dilakukan sebagaimana biasa, maka tindakan tidak diambil. Y.B. Cikgu Lim Kim Sin ADUN Kajang dari PKR (Penulis ADUN Bangi pada masa itu) pernah menyebut tentang pertanda pada mata Penulis semasa di dalam Dewan Undangan Negeri Selangor, tetapi Penulis tidak  mengambil serius tentang ingatannya.

Masa agak lama untuk Penulis mengambil tindakan hingga mata kiri yang asalnya masih kelihatan, tetapi kabur dan mata kanan yang dianggap elok mulai sama diserang katarak. Pada peringkat akhir membimbangkan Penulis untuk memandu, kerana pernah melanggar bahu jalan dan penutup roda kiri bahagian depan Kancil tercabut dan pecah. Penulis makin hati-hati memandu sekitar Bangi ke Sungai Ramal sahaja dan sering memasang lampu Kereta Hilux untuk mengelak dari perlanggaran.

Kesedaran awal untuk memeriksa mata hanya berlaku pada Khamis 30.4.2020 bersamaan 7 Ramadhan 1441 H. ketika mengiringi isteri ke Hospital Az-Zahrah bagi memeriksa tangannya yang cedera kerana jatuh di tangga di rumah. Penulis bersama pergi dengan niat mau mememriksa mata dan mendapat nasihat dari Doktor Mata di Hospital swasta berkenaan. Keputusan memperlihatkan mata kiri 6/60 dan mata kanan ialah 4/49. Pada petang hari tersebut anakanda Ahmad Zakir dan lain-lain datang ke rumah atas urusan khusus. Masalah mata dimaklumkan kepada beliau. Beberapa bulan sebelum daripada itu diberitahu melalui kenalan dengan Doktor Pakar Mata di Universiti Malaya bapa mertuanya melalui temujanji dibuat telah dapat merawat kedua belah matanya yang juga menghadapi masalah katarak dan melalui dua kali pembedahan kedua-dua mata mertuanya kembali pulih dari segi penglihatan.

Pada hari itu juga Penulis meminta anakanda Ahmad Zakir membuat temu janji bagi pemeriksaan mata Penulis.

Anakanda Ahmad Zakir berusaha untuk mendapat tarikh temujanji bagi pemeriksaan mata penulis. Akhirnya melalui kenalan Pakar Dr. Mata Universiti Malaya, iaitu Profesor Dr. Norlina tarikh temujanji untuk pemeriksaan mata Penulis ditentukan, iaitu  pada Khamis 2 Julai 2020.

Jam  10.30 pagi Penulis bersama anakanda Muhammad Nadzmi bertolak dari rumah di Bandar Baru Bangi, manakala Ahmad Zakir – adik Muhammad Nadzmi bertolak dari rumahnya di Bukit Jelutung, Shah Alam sama pergi ke Universiti Malaya bagi pemeriksaan berkenaan. Surat pemeriksaan dari Hospital  Az-Zahrah  yang diambil sebelumnya turut sama dibawa. Masalah parkir agak sukar didapai, walau bagaimana pada akhirnya terdapat ruang pada bahagian atas bangunan parkir.

Ada tiga kali proses pemeriksaan terpaksa dilalui.

Proses pertama ialah pendaftaran dan menunggu giliran dipanggil. Setelah agak lama menunggu, sampai giliran dipanggil. Pemeriksaan dilakukan oleh Dr. Mata  bertugas (bukan Dr. Norlina). Menurut Dr. Yang Memeriksa, bahawa mata kanan, relatifnya masih `OK. Masalah bagi mata kiri, oleh kerana selaputnya begitu tebal, maka urat saraf di belakangnya tidak pasti masih berfungsi atau tidak. Tapi diharap masih berfungsi.

Penungguan (masuk)  kali kedua, check terhadap mata kiri dan keputusan perlu dioperate.

Selepas itu beredar ke bahagian temu janji. Keputusan diberi bahawa Penulis dikehendaki datang pada Rabu 5 Ogos 2020 bagi memeriksa kesihatan. Jika tidak bermasalah barulah ditentukan tarikh pembedahan dan pembayaran deposit.

Sekian.

No comments:

Post a Comment