May 26, 2009

TIMB. PRESIDEN PAS LANCAR KAWAN DIDIK DI BANGI

“Kebejatan gejala sosial yang mengundang pelbagai permasalahan rakyat mendapat perhatian Lajnah Pendidikan PAS Pusat untuk melancarkan Sukarelawan Pendidikan Rakyat (Kawan Didik). Pendekatan nasihat-menasihati “Ad-Din Nasihah” atau “Agama itu nasihat” akan digunakan,” penjelasan dari pengerusinya, Dato’ Abu Bakar Chik .

Majlis disempurnakan oleh Timbalan Presiden PAS Pusat, Ustad Nasharuddin Mat Isa dengan memakaikan pakaian rasmi “Kawan Didik” kepada tiga belas sukarelawan pertama. Beliau mengharapkan “Kawan Didik” yang baru ditubuhkan terus komited mencontohi unit amal dan unit nisa yang telah ditubuhkan lebih awal.

“PAS juga merupakan sebuah organisasi dakwah yang mengamalkan konsep amar makruf nahi mungkar (menyuruh berbuat baik dan melarang perkara mungkar,” katanya.

ADUN Bangi, Dr. Shafie Abu Bakar dalam ucapan aluannya mengucapkan terima kasih kepada PAS Pusat kerana memilih Bangi sebagai tempat pelancaran. Pelancaran Sukarelawan Pendidikan Rakyat atau 'Kawan didik' peringkat pusat menepati aspirasi Bangi Bandar Ilmu yang dilancarkan setahun dahulu.

“ DUN Bangi telah beberapa kali menganjurkan bicara santai “Wadi Ilmu” di Tasik Cempaka bagi mengubah persepsi masyarakat terhadap tempat yang dulunya terkenal sebagai tempat maksiat. Tokoh-tokoh dari ahli pendidikan, aktivis masyarakat dan ahli politik diundang bagi membicarakan pelbagai isu semasa.”

1 comment:

  1. Waaah, kat mana ni? Lama tak jumpa Ustaz Ka. Sejak buleh Dato', makin hensem...

    ;o)

    ReplyDelete