November 26, 2010

Adun Bangi Sampaikan Peruntukan Dari Kerajaan Selangor

Pekan Bangi, 18 Zulhijah = 25 November (Khamis):

Adun Bangi pada malam ini ke Pekan Bangi bagi menyampaikan peruntukan dari pihak Kerajaan negeri kepada Persatuan Penganut Maha Siti Vinayagar bagi kerja-kerja penyelenggaraan di Kuil Sri Maha Siti Vinayagar Pekan Bangi. Jumlah peruntukan yang diluluskan oleh Exco Y.B. Dr Xavier adalah sebanyak RM10,000.

Permohonan yang dibuat oleh Persatuan adalah melalui Surat bertarikh 01.08.2010. Menurut surat berkenaan permohonan bagi tujuan kerja-kerja penyelenggaraan, termasuklah membaiki bumbung kuil. Menurut surat itu, bumbung yang sedia ada mengalami kerosakan dan air hujan masuk ke dalam kuil, ketika hujan. Ini mengganggu para penganut agama Hindu melaksanakan upacara sembahyang. Permohonan yang dibuat adalah sejumlah RM30,000, tetapi diluluskan sebanyak RM10,000.


Sementara itu pihak Persatuan berkenaan, melalui suratnya bertarikh 20 Ogos 2010 juga memohon peruntukan dari Adun Bangi sebanyak RM3,000. Menurut surat itu:
``Permohonan bertujuan untuk membeli alat-alat memasak untuk Kuil Sri Maha Siti Vinayagar. Menurut surat itu lagi,
``Peralatan ini termasuklah periuk-periuk besar, kuali dan lain-lain lagi.`` Sebagai pemimpin kepada semua kaum, dan peruntukan juga dari negeri untuk semua rakyat, maka permohonan ini diluluskan oleh Adun Bangi sejumlah RM500/=.

Kedua-dua cek berkenaan Adun Bangi sampaikan pada malam ini. Cek diterima oleh Ketua Kuil Encik Nadarajah. Turut hadir bersama Adun saudara Abu Bakar Alias, saudara Azizi Adnan Omar, saudara Ari Krishnan Ketua Kelab Penyokong Serdang, En. Rengasamy Timbalan Ketua, Cik Vellisamy Setiausaha dan peserta-peserta kuil.


Adun Bangi dalam ucapan ringkas memaklumkan tentang keperihatinan kerajaan Selangor kepada semua rakyat dan memberi peruntukan kepada semua agama. Kerajaan negeri juga memberi perhatian terhadap warga mas, memberi bantuan kepada pelajar dan memberi subsidi air percuma. Beliau berharap orang-orang India terus menyokong pemerintah sekarang. Encik Nadarajah sebagai Ketua Kuil mengucapkan terima kasih kepada Adun kerana membawa bantuan dari kerajaan. Beliau berharap dengan bantuan diterima dapat digunakan bagi memperbaiki kuil yang agak uzur yang dibina sejak 35 tahun yang lalu, iaitu sejak estate di Bangi Lama dibuka.

Sekian.

No comments:

Post a Comment