November 24, 2010

Menghormati Masyarakat India: Sambutan Luar Dugaan !

Bukit Mewah: 14 Zulhiujah = 21 November (Ahad):


Bagi menghormati masyarakat India, sempena dengan perayaan Deepavali, maka pihak Adun Bangi dan Ahli Parlimen Serdang mengadakan Majlis Meraikan mereka bertempat di Dewan Orang Ramai Bukit Mewah mulai jam 2.30 petang. Kaum-kaum lain dari kalangan orang Melayu dan Cina juga turut dijemput hadir.

Adalah di luar dugaan sambutan diberi dan kami mengucapkan terima kasih terutama kepada kaum India yang datang membanjiri ruang Dewan Orang Ramai. Kami menyediakan kerusi sejumlah 400 buah, tetapi yang hadir menghampiri jumlah satu ribu orang. Antara pemimpin-pemimpin yang hadir selain dari Adun Bangi, ialah Y.B. Teo Nie Ching Ahli Parlimen Serdang, Saudara Hari Krishnan Ketua Kelab Penyokoing Pas Serdang, Mr. Vasata Kumaran dan Isteri, Tuan Haji Mohd. Yusof, Sdr. Guna, Dr. Subramanium, dan penduduk setempat dari berbagai kaum. Agenda pertemuan ialah ucapan-ucapan dari pemimpin-pemimpin, pertunjukan budaya dari pemuda-pemuda dan anak-anak dari kaum India, Menyampaikan bantuan kepada warga mas dan mereka yang daif, menyampaikan duit raya kepada anak-anak, jamuan dan ziarah warga mas.

Adun Bangi yang dijemput berucap paling awal melahirkan kegembiraan dan terima kasih di atas kehadiran penduduk begitu ramai, terutrama dari kalangan kaum India. Turut datang meraikan dari kalangan orang Cina dan Melayu. Menurut Adun, Sambutan perayaan Adun adakan seperti Raya Idul Fitri bagi Orang Melayu, Sambutan Tahun Baru Cina bagi orang Cina dan Sambutan Raya bagi Orang India seperti hari ini. Adun juga mengadakan sambutan kebudayaan Ponggal bagi orang India yang digilirkan dari West Country, ke Pekan Bangi dan Kajang Utama. Adun juga memaklumkan kepada penduduk yang hadir tentang prehatinnya Kerajaan Negeri Selangor yang memberi air percuma yang diguna setakat 20 kubik meter. Kerajaan memberi pinjaman kecil bagi pengusaha-pengusaha kecil, memberi bantuan kepada warga mas, memberi hadiah kepada pelajar masuk universiti dan menyediakan pinjaman untuk mereka dan banyak lagi kemudahan-kemudahan yang disediakan bagi rakyat Selangor. Adun berharap sokongan terus diberikan kepada kerajaan dan pemimpin sekarang supaya banyak lagi kemudahan dapat disediakan kepada rakyat Selangor pada masa akan datang.

Y.B. Saudari Teo Nie Ching dalam ucapannya menambah lagi, bahawa Kerajaan Negeri Selangor menyediakan satu lagi skim kemudahan kepada wanita-wanita melebihi umur 40 tahun ke atas mendapat pemeriksaan percuma bagi mengesan kemungkinan adanya kenser payu dara. Sekarang ini ada klinik khas di Kepong. Kepada yang mau ke sana disediakan kenderaan secara kumpulan. 30% kenser merupakan penyakit dialami orang perempuan. Beliau juga menyebut tentang perjalanan Parlimen yang sedang berlangsung dan beliau akan terus membawa masalah-masalah rakyat di sana.


Saudara Ari Krishna sebagai Ketua Kelab Penyokong Pas Serdang turut berucap dan berterima kasih kepada semua pihak yang menjayakan pertemuan pada hari ini. Selepas ini jamuan rakyat disediakan. Pihak AJK memohon maaf jika kekurangan makanan, kerana kehadiran luar dugaan. Semasa jamuan berlangsung seorang anak perempuan kaum India mempersembahkan seni gerak tari dan senaman dari pemuda-pemuda termasuk silamban.

Berikut dari itu Adun Bangi dan Ahli Parlimen Serdang menyampaikan bantuan kepada mereka yang daif dan warga mas yang terdiri dari barangan dan kewangan. Jumlah mereka lebih kurang 50 orang. Kemudian diikuti dengan penyampaian duit raya kepada anak-anak melebihi 100 orang, bahkan sampul kewangan kehabisan berbanding dengan anak-anak yang hadir. Majlis berakhir lebih kurang jam 4.00 petang.

Adapun Adun selepas itu melawat seorang warga mas perempuan yang baru kematian suami, mengucap takziah dan menyampaikan wang bantuan Skim Warga Emas.

Terima kasih.

1 comment:

  1. salam YB tahniah atas sokongan padu masyarakat. Teruskan berbakti, moga ALlah merahmatimu

    ReplyDelete