August 23, 2011

Khatam Al-Qur`an Antara Kemeriahan Ramadhan

BBB, 22-23 Ramadhan = 22-23 Ogos (Isnin-Selasa):

Salah satu kemeriahan Ramadhan ialah bertadarus Al-Qur`an sama ada di masjid, surau, kumpulan atau di rumah-rumah. Setelah tiga minggu berlalu pembacaan tamat atau diulang, maka kemuncak dari pembacaan, diadakan Majlis Khatam Al-Qur`an. Kemeriahan lebih terasa jika ianya diadakan secara ramai-ramai seperti di Masjid dan surau.

Untuk Ramadhan kali ini Adun pertama kali dijemput secara berturut-turut malam ke Majlis-Majlis Khatam Al-Qur`an. Malam pertama ialah ke Surau Al-Islah di Taman Langat Jaya, Jalan Reko dan malam berikut ialah di Surau Al-Ibtida`iyyah di Taman Bangi Indah, Pekan Bangi. Pola sambutan antara kedua tempat hampir sama, kecuali sedikit perbezaan. Demikianlah pada petang Isnin, Adun hadir bersama-sama pengiring ke Surau Al-Islah, Langat Jaya. Ketibaan Adun dan pengiring-pengiring disambut secara berkompang oleh Pasukan Kompang anak-anak muda Surau Al-Islah dan terus bersembahyang Isyak dalam mana Adun diminta mengimaminya dan seterusnya Tarawih dan Witir oleh Imam Jemputan. Adun dimaklumkan untuk meringkaskan masa, upacara Khatam al-Qur`an telah diadakan sejak petang lagi yang melibatkan anak-anak lelaki perempuan dari Sekolah rendah dan menengah. Mereka berbuka di surau. Adun difahamkan berbuka ramai-ramai diadakan setiap petang dan terbuka kepada semua penduduk taman di sini yang berjumlah 168 rumah di sini. Jadi selepas Tarawih diadakan acara penyampaian hadiah, terutama kepad anak-anak yang terlibat dalam tadarrus dari peringkat rendah dan menengah lelaki dan perempuan. Hadiah-hadiah juga disampaiakan kepada AJK dan jawatan-jawatankuasa-jawatankuasa Khatam Qur`an dan mereka yang terlibat dengan surau sepanjang Ramadhan dan berterusan. Adun melihat, hampir semua yang datang mendapat hadiah.

Di Surau Ibtida`iyyah Pekan Bangi, keadaan yang hampir sama diatur. Ketibaan Adun dan pengiring terus ke solat Isya` dan Tarawih yang Adun diminta memimpinnya. Selepas Tarawaih, maka Acara bertadarrus baru dimulakan dengan anak-anak berpakaian baju Melayu selengkap (seperti di Langat Jaya) berkhatam Qur`an. Kanak-kanak perempuan tidak menyertai bersama. Selepas berkhatam Al-Qur`an, maka acara penyampaian cendera mata diadakan. Bermula dari mereka yang terlibat dengan tadarrus, kepada AJK Surau yang menjalankan aktiviti-aktiviti sebulan Ramadhan dan mereka yang sepanjang tahun mengendalikan perjalanan surau. Sebagaimana di Langat Jaya, selain dari hadiah berupakan barangan, mereka juga diberi saguhati dan barangan. Di kedua-dua tempat Adun turut mentampaiak sumbangan kepada surau-surau.

Apa yang menarik kedua-dua surau memberi tumpuan bertadarrus kepada anak-anak Sekolah dari peringkat rendah dan menengah – termasuk juga kepada anak-anak perempuan. Dengan demikian mendakatkan golongan muda dengan masjid dan surau. Mereka menyediakan generasi pelapis yang akan mengimarahkan surau-surau dan nasjid. Dengan demikian dapat mengurangkan masalah gejala sosial yang banyak berlaku di kalangan anak-anak muda yang kurang dibekalkan dengan pendidikan agama. Adun berucap bagi kedua-dua Majlis Khatam Qur`an, miskipun Qur`an dikhatamkan, tetpi janganlah ianya tidak lagi dibaca kecuali bila tiba bulan Ramadhan, pembacaan hendaklah diteruskan dan kehadiran di surau juga hendaklah diteruskan.

Hadir ke Majlis Khatam Al-Qur`an di Surau Al-Islah Taman Langat Jaya ialah saudara Zari, Haji Abdul Wahab, Haji Ismail (Penderma), Encik Zainuddin, manakala hadir bagi Khatam Al-Qur`an di Surau Ibtidaiyyah Pekan Bangi ialah, Tuan Haji Sukaimi, Imam Haji Bukhari, Haji Zakaria Bujang (Ketua Kampong), saudara Zul Nor, Haji Sudin Yusof dan lain-lain lagi.

Sekian.

No comments:

Post a Comment