February 21, 2012

Maulidur-Rasul Peringkat Kawasan Puncak Rangkaian Semarak Hijau

Bangi, 25 Rabiul Awal 1433 = 18 Februari 2012 (Sabtu):

Mulai malam tadi sehingga dua hari berikutnya (Sabtu-Ahad), semua program disatukan di bawah Program Semarak Hijau DUN Bangi yang melibatkan kepimpinan pada peringkat negeri dan tempatan. Malam Sabtu (Hari Jumaat) adalah program pelancaran yang lebih melibatkan golongan muda – Kumpulan Remaja Bermotosikal Kuasa Tinggi (RC) disertai dengan persembahan oleh saudara Sham Kamikaze dan saudara Zulkifli Ahmad bertempat di Laman Komuniti, Seksyen 7, BBB. Sememangnya memenuhi laman tersebut golongan muda. Hadir pemimpin dari peringkat negeri ialah YB Shaari Sungib Ketua Penerangan Negeri dan Ustazah Mariam Ketua Kebajikan di samping pemimpin-pemimpin tempatan.

Hari Sabtu bermula dengan Jom Shopping di Econsave dalam mana 130 warga emas dijemput untuk berjom shopping – jumlah paling ramai dijemput. Jom Shopping memakan masa 3 jam. Program-program yang lain ialah berziarah, menyampaikan bantuan kebajikan, edar bahan maklumat, pemeriksaan kesihatan, dialog dan menziarah pemimpin. Puncak dari program pada hari ini ialah Sambutan Maulidur-Rasul s.a.w. yang diadakan di Padang Awam, Bandar Seri Putra bermula jam 9.00 malam. Hadir dari peringkat negeri ialah Puan Hajah Wan Hasrina, Ketua Muslimat Negeri Selangor. Meraikannya ialah Adun Bangi, Ustaz Shafie Ngah YDP Pas Serdang, Tuan Haji Mazwan Johar Timbalan YDP, Puan Zuryati Yassin, Ketua Muslimat Serdang, Saudara Adram Musa Ketua Pemuda Serdang dan Tuan Haji Ahmad Yusof YDP Persatuan Penduduk Bandar Seri Putera. Pada petang hari tadi hujan agak lebat dan berterusan ke petang, walaupun tidak selebat tengahari. Adalah menjadi kebimbangan jika hujan ke malam. Al-hamdulillah cuaca mulai baik dan hadirin memenuhi padang.

Program utama pada malam itu ialah Forum Maulidur-Rasul yang terdiri dari dua panel jemputan, iaitu Ybhg. Ustaz Fadhlullah Suaib Pensyarah Kanan UITM, Jelebu dan Ustaz Nur Azam dan moderatornya ialah Ustaz Nushi. Berbagai aspek berhubung dengan maulidur-Rasul dibincang dan dituntut menjadi amalan. Para pendengar dihibur dengan nasyid dan turut bersalawat dan marhaban beramai-ramai. Tetamu jemputan dan orang ramai dihidangkan dengan sop power di samping menderma.

Program pada hari Ahad hampir bersamaan dengan hari Sabtu yang terdiri dari program menziarah, mengedar risalah, menyampaikan bantuan kebajikan di beberapa tempat seperti di Councill Home, di Taman Zamrud, program wanita dan Solat Hajat Perdana sebagai penutup program.

Sekian.

No comments:

Post a Comment