May 28, 2010

Bantu Keperluan Surau

Kg. Bahagia, Bangi, 09 JH. Akhir = 23 Mei (Ahad):

Malam ini ke Surau Al-Hamidiah, Kg. Bahagia Pekan Bangi. Sebulan lepas ADNS Bangi menerima aduan dari Ketua Kampong Encik Norazlan Nordin, bahawa pembesar suara di surau kampong tersebut rosak dan tidak boleh digunakan. Perkara ini telah dibawa ke Mesyuarat AJK Kewangan (AJK Harian) dan bersetuju untuk membekalkan seunit pembesar suara selengkapnya. Pembesar suara ini telah dibeli dan malam ini ADNS Bangi turun ke surau tersebut bagi menyampaikan pembesar suara berkenaan.


Setibanya ADNS Bangi ke surau Ybhg. Ustaz Dr. Abdul Wahab Saleh, sahabat ADNS Bangi sedang mengajar kitab. Beliau adalah Bekas Pensyarah (bersara), Fakulti Islam UKM. Kami mengikuti pengajarannya menjelang Isyak. Selepas pengajaran dan dalam upacara ringkas yang turut hadir Ketua Kampong En. Norazlan Nordin, Pengerusi Surau Tuan Haji Ahmad, Tuan Imam Tuan Sembak, Ustaz Dr. Abdul Wahab, Dr. Azmi, Saudara Abdul Aziz dan ahli jamaah lelaki perempuan, maka pembesar suara dan peralatan yang berhubung dengannya diserah oleh ADNS Bangi kepada Pengerusi Surau Tuan Haji Ahmad. Kami bersembahyang Isyak berjamaah dan menikmati juadah.

Sementara itu pada petang Khamis 27 Mei ini, ADNS Bangi ditemani Saudara Shahrum bertolak dari pejabat ADNS Bangi ke Surau Rumah Pangsa, Cempaka Sari, Seksyen 9, Bandar Baru Bangi. Tujuan ADNS ke surau ini adalah kerana ada permintaan dari Surau rumah Pangsa Cempaka Sari ini untuk mendapat sebuah pembesar suara bagi digunakan di surau di situ. ADNS mau pastikan keperluan kepada pembesar suara surau di sini. Perumahan di sini ADNS difahamkan baru dibuka dan telah dihuni sejak tujuh bulan yang lalu. Terdapat 200 unit rumah pangsa bangunan di sini dan 80% daripadanya sudah dihuni. Kami bersembahyang Maghrib berjamaah di surau di sini dan selepas itu beredar ke Dewan bersebelahan surau. Bersama hadir Encik Mustaqim Pengerusi Surau, Encik Shahrum Setiausaha surau dan penduduk lelaki perempuan.


Dalam majlis ringkas, ADNS dimaklumkan keperluan pembesar suara dan juga peralatan bagi Surau dan juga Dewan. Selain daripada itu penduduk juga menyuaraka yuran maintenans agak tinggi iaitu sebanyak RM60/= sebulan, tidak ada pengawal dan mereka tidak dapat menikmati perkecualian bayaran air yang digunakan di bawah 20 cubic meter air, kerana bayaran dibuat secara pukal. ADNS Bangi berjanji untuk menilai segala permohonan dan mengharapkan pihak penduduk menggunakan kemudahan surau dan dewan sebaik mungkin. ADNS membuat pertanyaan, sekiranya pembesar suara dihantar, bagaimana menjaga keselamatannya? ADNS menasihati Pengerusi Surau yang juga Pengerusi Persatuan Penduduk agar membuat tempat simpan peralatan surau terlebih dahulu, sebelum pembesar suara dihantar, jika terdedah, kemungkinan berlaku kecurian. Selepas pertemuan ringkas ADNS Bangi memohon diri, kerana selepas selepas Isyak kena mempengerusikan mesyuarat Pembinaan Masjid al-Umm Bandar Baru Bangi.

Sekian.

No comments:

Post a Comment