October 29, 2012

Majlis Penyampaian Bantuan Dan Daging Korban

Sungai Tangkas, Bangi, 12 Zulhijjah 1433 = 28 Oktober 2012 (Ahad):

Salah satu dari program menghadiri acara korban sempena Eidul Adhha pada pagi ini ialah hadir ke Majlis Penyampaian Bantuan Dan Daging Qurban bertempat di rumah Prof. Surtahman, Sungai Tangkas, Bangi. Majlis bermula dari jam 9.00 pagi dengan dihadiri oleh Tok Abd. Hadi Husin Ketua Kampung dan Pengerusi JKK, AJK, saudara Zainal Alam bin Yaakob dan jemputan-jemputan yang kesemuanya berjumlah lebih dari 50 orang. Majlis bermula dengan bacaan Yasin dan Doa Selamat. Adun Bangi tiba jam 10.30 selepas menghadiri beberapa program korban di tempat lain.


Majlis yang dipengerusikan oleh saudara Zainal Alam bin Yaakob menerangkan tujuan majlis diadakan. Tujuan utama ialah Majlis Sambutan Eidul Adhha dalam mana pembahagian daging korban disampaikan kepada peserta-peserta jemptan khas berjumlah seramai 40 orang, termasuk warga emas dan pelajar Sekolah. Peruntukan hari ini adalah dari Tuan Rumah Profesor Surtahman, sumbangan penduduk dan juga dari Pejabat Adun. Saudara Zainal Alam juga menerangkan perkembangan mutakhir beberapa projek yang diadakan di Sungai Tangkas. Antara projek utama iaitu pada 18 November nanti YAB. Tan Dato` Seri Abdul Khalid Ibrahim Menteri Besar Selangor dijangka akan turun ke Sungai Tangkas bagi upacara Pecah Tanah bagi Sekolah Agama Sungai Tangkas yang baru diluluskan yang kos perbelanjaannya ialah sebanyak RM5 juta. Beliau meminta semua penduduk kampung pada hari itu akan turun menyertai upacara Pecah Tanah berkenaan.

Adun Bangi yang diminta berucap merasmikan majlis mengucap terima kasih di atas jemputan terhadap Adun dan mengucapkan Selamat Menyambut Eidul Adhha. Beliau juga mengucapkan terima kasih terhadap Tuan Rumah Prof. Surtahman dan Isterinya Puan Romalia yang mengadakan majlis khusus pada pagi ini di rumah mereka.


Adun Bangi menyebut, bahawa Sungai Tangkas mengalami perubahan besar dengan pembangunan yang banyak seperti lahirnya taman-taman perumahan, pusat-pusat pengajian tinggi dan pendidikan swasta. Lantaran itu Sungai Tangkas memerlukan banyak kemudahan bagi kepentingan penduduk. Antaranya keperluan kepada Sekolah agama yang baru disebut oleh pengerusi. Al-Hamdulillah telah dilulus dan peruntukan juga telah ada. Keperluan yang dikira mendesak dari kerana pertambahan penduduk ialah sebuah Masjid. Setakat ini dua buah surau di sini dibenarkan mendirikan solat Jumaat, iaitu Surau Al-Hidayah dan Surau di German Malaysian Institute. Pihak Sekolah Al-Amin juga bercadang memohon mendirikan solat Jumaat di Sekolah berkenaan.


Adun juga menyebutkan bahawa dalam keadaan penduduk terpaksa menghantar anak-anak mereka bersekolah di Bandar Baru Bangi, Jalan Reko dan Kajang Utama, sedang sekolah-sekolah berkenaan juga tidak lagi dapat menampung pertambahan pelajar-pelajar, maka adalah difikirkan Sekolah rendah dan menengah juga perlu didirikan di Sungai Tangkas. Kita sedang memikirkan tapak-tapak yang sesuai bagi institusi-institusi berkenaan, kalau perlu mengambil alih bekas estate dan ladang yang ada bagi kepentingan awam. Kita juga bersyukur jalan-jalan di kampung Sungai Tangkas dinaiktaraf dan diperbaiki, saliran sungai, Sungai Tangkas juga dibaiki sehingga bila hujan lebat dan tempat lain banjir, maka tempat biasa banjir di Sungai Tangkas tidak lagi banjir. Cuma kita dukacita ada perumahan terbengkalai dan Cybertel yang terabai, usaha memulihkan projek rumah pangsa terbengkalai sedang dilakukan dan Cybertel sedang diusahakan.


Adun juga mengingatkan bahawa di tengah kepesatan pembangunan, kita jangan cuai memberi pendidikan bagi anak-anak generasi kita mendatang, kerana mereka akan lebih sengit menerima cabaran bagi kehidupan masa depan, bila tanah makin berkurangan dan rumah makin meningkat harga sehingga di luar kemampuan. Yang menjamin mereka pada masa hadapan ialah pendidikan. Semua jenis pendidikan ada di sekeliling kita. Kesedaran dan usaha perlu ada dari kita ibu bapa dan anak-anak kita semua. Kita mahu tempat kita selesa dihuni oleh kita dan juga generasi anak-anak kita. Sama-samalah kita usaha.


Sebelum para hadiri dijemput ke jamuan, Adun dan Ketua Kampung menyampaikan sumbangan kepada warga emas dan pelajar-pelajar yang dijemput khas. Terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dan menjayakan Majlis Sumbangan dan Pengagihan Daging Korban.

Sekian.

1 comment:

  1. alhamdulillah...hadirin yg datang mencecah 100 orang termasuk hadirin muslimat yang berada di dalam rumah

    ReplyDelete