May 6, 2021

 

HAMPIR  KECEWA

(Fikrah Bangi:  900),

BBB: 24 Ramadhan 1442H. =  06 Mei 2021M. (Khamis).

Pemergian Penulis dengan anakanda Muhammad Nadzmi ke Klinik Mata Universiti Malaya pada 19 Oktober 2020 telah menyelesaikan masalah darah naik dan kembali normal dan membolehkan untuk dibedah mata sebelah kanan, bahkan pada hari itu bayaran deposit sebanyak RM1048/= telah dilakukan.

Pada hari itu pemeriksaan mata kanan telah dilakukan oleh Dr.-Dr. Yang bertugas yang hampir keseluruhannya perempuan. Dari kelulusan yang didapati, pihak Dr. Yang memeriksa meminta  pihak Penulis ke kaunter pendaftaran bagi mendapat tarikh pembedahan yang biasanya dilakukan pada hari Rabu.

Setelah mendaftar dan tarikh yang diberikan ialah pada Rabu 28 Oktober 2020. Penulis kembali ke rumah dengan rasa puashati dan menunggu tarikh pembedahan yang diharap dapat melengkapkan rawatan bagi kedua belah mata Penulis.

Sebagaimana Penulis telah katakan bahawa pihak Klinik Mata, bahkan dilihat sebagai budaya kerja, terutama di Fakulti Perubatan Universiti Malaya adalah smart dan penuh dedikasi, sebagai contoh keesokan hari, iaitu pada  Selasa 20 Oktober 2020, pihak Klinik Mata Universiti Malaya berkenaan telah menelefon Penulis, memberi ingatan dan confirm bahawa pada tarikh Rabu  28 Oktober 2020 pihak Klinik telah confirm tarikh  pembedahan mata kanan Penulis dan mengingatkan juga Penulis supaya menelefon kepada Klinik confirmation tentang kehadiran Penulis untuk pembedahan esoknya, iaitu antara jam 2.00 hingga 4.00 petang. Ini bagi mengelak dari berlakunya ketidakhadiran, kerana keuzuran atau lupa.

Untuk makluman, oleh kerana perlaksanaan PKP dan bagi mereka yang mau merentas sempadan dikuatkuasakan dan  perlu mendapat kebenaran dari pihak Polis. Bagi mendapat kelulusan dan tidak terganggu pemergian pada hari pembedahan, maka pada 16 Oktober 2020 Penulis telah pergi ke Balai Polis Bandar Baru Bangi bagi mendapatkan permit kelulusan ke Kuala Lumpur pada 28 Oktober berkenaan. Sememangnya esoknya sehari sebelum pembedahan, iaitu  jam 2.10 petang Penulis menelefon kaunter klinik memaklumkan, bahawa esok insya Allah confirm akan hadir.

Sebagaimana pada pembedahan bagi  mata kiri yang lepas (19.8.2020), Penulis tidak perlu pergi ke kaunter pendaftaran yang biasanya memakan masa yang lama untuk mendapat giliran, sebaliknya diminta terus hadir ke tempat cek pembedahan.

Pada pagi hari 28 Oktober 2020 itu Penulis sekali lagi diiringi dan dihantar pemergian oleh anakanda Muhammad Nadzmi dan setelah mendapat tempar parkir, kami terus ke Menara Timur, Tingkat 4 bagi urusan pembedahan. Setelah dicheck nama dan dalam masa yang tidak begitu lama, kami seorang demi seorang dipanggil ke dalam. Enam orang. Pada bilik dalam Penulis dan yang lain juga diminta menyalin pakaian. Pakaian sendiri dilipat dan dimasukkan ke dalam locker dan kasut pada bahagian bawah. Barang-barang penting seperti purse, kad pengenalan dan jam diserahkan kepada anakanda Muhammad Nadzmi yang menunggu di bahagian luar.

Pakaian bagi menghadapi pembedahan ialah kain dan baju berwana biru kelabu. Setelah menukar pakaian kami diminta ke bahagian dalam, iaitu tempat menunggu yang di dalamnya terdapat peserta-peserta yang lain berjumlah enam orang. Proses menunggu giliran agak lama. Apabila tiba giliran Penulis dua terakhir, seorang  Pegawai dari UITM yang membuat latihan Kepakaran Mata – Profesor Madya, telah menguji mata Penulis. Maka Penulis secara jujur memaklumkan masalah penglihatan double image. Pegawai  ini menyatakan oleh kerana mata Penulis ada problem, maka dia membuat keputusan, bahawa Penulis  perlu melalui rawatan mata berkenaan terlebih dahulu sebelum menghadapi pembedahan. Penulis terkejut dan rasa kecewa, keputusan yang diambil pegawai berkenaan, bahawa pembedahan yang sepatutnya dilakukan terhadap Penulis pada hari itu dibatalkan. Keputusan beliau ini tidak dibantah oleh kakitangan  klinik yang mengurus keluar masuk mereka yang dibedah. Penulis terfikir berapa kali dan lama lagikah Penulis terpaksa berulang alik ke Universiti Malaya bagi memulih penglihatan `double images` yang dihadapi Penulis.

Dengan  rasa kecfiwa,Penulis menukar pakaian untuk menghadapi pembedahan – kain, baju dan topi pakaian pembedahan dibuka dan bersalin dengan pakaian asal yang dibawa. Perkara ini dengan rasa keciwa Penulis memaklumkan kepada anakanda Muhammad Nadzmi, bahawa pembedahan dibatalkan dan pakaian bagi menghadapi pembedahan itu dipulangkan kepada pekerja yang menyelia mereka yang  dibedah.

Dengan rasa kecewa dan suspend memuncak Penulis mengajak anakanda Muhammad Nadzmi pulang !

 

Sekian.

No comments:

Post a Comment