October 28, 2009

BUTA MATA, CELIK MATA HATINYA

KAMPUNG BANGI, 26 September -


Firman Allah(maksudnya);

Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai.
( Surah Al A’araaf 179 )

Lumrahnya, manusia jarang bersyukur dengan apa yang diberikan. Bagi insan bernama See Thong Seong (52)(gambar), gelap adalah jalan yang terpaksa beliau lalui sepanjang hidupnya. Terang hidupnya hanya bersuluhkan cahaya mata hati. Walaupun gelap, beliau terbuka mata hati untuk mengusahakan kebun disekitar tempat kediaman. Kediaman beliau juga bagaikan pondok menunnggu roboh.

Beliau tidak meminta-minta untuk hidup, tetapi sentiasa berusaha dengan mengerah tulang empat keratnya sendiri untuk terus hidup. Beliau mengusahakan beberapa jenis tanaman sebagai mata pencarian. Antara tanaman yang diusahakan beliau ialah, tebu, ubi keledek, nanas dan beberapa jenis sayuran lain.

Tanpa arahan atau bantuan sesiapa, beliau masih boleh melalui jalan tanah yang tidak rata untuk menuju ke kawasan tanaman.

Namun begitu, beliau tidak bersendirian, beliau masih ditemani kasih seorang abang yang tidak pernah luntur. Abangnya sentiasa setia menemani beliau.

Sebelum pulang, YB ADUN turut membeli hasil tanaman beliau dan memberikan sedikit sumbangan barangan runcit serta sejumlah wang.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Seterusnya krew kami ke kawasan kampung yang berhampiran.

Puan Lee Siew Seng (72), juga buta mata sejak berusia 40-an merupakan seorang ibu tunggal yang telah ditinggalkan suami. Beliau mempunyai 6 orang anak permpuan dan 2 orang anak lelaki.

Kini, beliau yang sudah tidak boleh melihat dijaga oleh salah seorang anak perempuannya dan turut mendapat bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat(JKM).

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sumbangan seterusnya diberikan kepada Puan Kuan Swe. Seorang yang cekal dan hidup bersendirian. Walaupun hidup beliau susah, namun beliau berasa sangat berat dan menolak pemberian 'Angpau' daripada YB. Dr. Shafie. Selain itu, kami turut menyampaikan beberapa lagi sumbagan kepada warga emas di kawasan sekitar.

Yb ADUN mengucapkan terima kasih diucapkan kepada krew yang terlibat.

No comments:

Post a Comment