October 30, 2009

Pemikiran

Bilakah Masalah Sampah Dapat Di atasi ?


MPKj, 9 Zulkaedah = 28 Oktober (Rabu):


Di dalam Mesyuarat Penuh MPKj hari ini persoalan klisye tentang masalah sampah yang tak terurus dengan baik timbul lagi dan menjadi topik perbahasan. Sebagaimana biasa yang dituding, tidak lain dari Syarikat Alam Flora yang mengendalikan pengurusan sampah. Secara skeptic ditimbulkan cadangan untuk menamatkan kontrek MPKj dengan Alam Flora. Hujah dikeluarkan oleh ahli. Perjanjian asal dengan Alam Flora membolehkan syarikat ini determinate, tetapi selepas perjanjian 2007 kontrek berlaku dari setahun ke setahun dan dilanjutkan secara automatik. Ini menyukarkan untuk diambil tindakan penamatan.


Dalam perbahasan ditimbulkan cadangan untuk melantik peguam dari MPKj dan peguam-peguam dari ahli-ahli MPKj bagi melihat kemungkinan diambil tindakan undang-undang yang boleh membawa kepada tamatnya kontrek Alam Flora dengan MPKj. Kita mendengar cadangan ini secara sinis dan timbul pertanyaan bukankah perjanjian ini tidak hanya pada peringkat tempatan (MPKj) semata-mata, tetapi perjanjian Alam Flora melibatkan Persekutuan dan sebahagian besar dari negeri-negeri, termasuk Selangor. Tidak semudah itu dilaksanakan keputusan yang diambil secara skeptis itu.


Kerana keterikatan itulah selama ini peluang kontrektor-kontrektor dari pihak UMNO-BN tetap bermaharajalela dan tidak terjejas peluang dengan perubahan pemerintahan. Manakala kontrektor-kontrektor kecil dari Pakatan yang mengharapkan kontrek secara kecil-kecilan tidak mendapat peluang sewajarnya. Apa lagi jumlah kontrek di bawah RM20,000 boleh ditentukan oleh pihak pentadbiran. Walau bagaimana kita tunggu dan lihat apakah tindakan undang-undang mampu diambil terhadap Alam Flora. Sekian.

No comments:

Post a Comment