October 1, 2009

Jadikan Pilihanraya Kecil Bagan Pinang Besar Dari Segi Kesan

Port Dickson, 10 Syawal = 29 September (Selasa):

YB Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang mengharapkan pengundi di Bagan Pinang mencipta sejarah. Walaupun pemegang kerusi di Bagan Pinang dari UMNO, tetapi tidak mustahil calon BN dapat dikalahkan sebagaimana PAS pernah mengalahkan calon UMNO dalam pilihanraya kecil Parlimen di Kuala Terengganu. Beliau berharap insya Allah ianya merupakan kemenangan kelapan dari pilihanraya kecil selepas pilihanraya umum Mac 2008. Tuan Guru Presiden berharap, Bagan Pinang adalah pembuka ruang bagi kejayaan PR meluaskan pengaruh dan kemenangan di bahagian Selatan tanah air. Jadikan Bagan Pinang isyarat bagi penguasaan PR di Negeri Sembilan dan Malaysia pada pilihanraya umum ke 13 akan datang. Perkara ini tidak mustahil melihat dari segi kerjasama PR selama ini, bahkan perlu diperkukuhkan lagi.

(ucapan oleh ; En. Lim Kit Siang)

Sementara itu En. Lim Kit Siang menyifatkan UMNO-BN tidak mengambil pengajaran dari kekalahannya di Permatang Pasir akibat dari salah pilih calon rasuah. Rakyat geleng kepala, mengapa pimpinan BN mengulangi kesalahan memilih calon rasuah, Mahathir dan Tengku Razaleigh tentulah dukacita. Isa sepatutnya sudah tamat selepas tsunami Mac 2008. Menurut Lim, Isa adalah `Local Hero` zaman lepas tidak mampu menempatkan diri pada zaman 'future' yang menuntut keadilan, kebers

ihan dan ketelusan. Isa Samad menurut Lim Kit Siang lebih membawa mudarat bagi BN yang sedang tenat bagi pemerintahan terakhir BN di bawah pimpinan Najib.

(ucapan oleh ; Sdr. Azmin Ali)

Sdr. Azmin Ali secara sinis menyifatkan Isa Samad sebagai `Surat Khabar Lama` yang mau dikitar semula. Beliau menyifatkan BN, khususnya UMNO ketandusan kepimpinan hingga tidak mampu menampilkan pembaharuan. Menurutnya, jangan membawa Negara ke zaman lama yang bercanggah dengan aspirasi generasi kini yang mementingkan keadilan dan ketelusan. Beliau menyifatkan pemilihan Isa oleh Najib atas dasar tolong menolong bagi menutup kes peribadi masing-masing yang

menurutnya rakyat, khususnya penduduk di Bagan Pinang lebih faham ! Ketakutan dan ancaman sebenarnya lebih mendorong mengapa Isa dipilih menjadi calon !


Angka Sembilan Di Negeri Sembilan !

Walaupun secara kebetulan dan tidak ada hubungan dengan khurafat kepercayaan, tapi menarik melihat dari segi kebetulan.

Pilihanraya kecil Bagan Pinang adalah kali ke sembilan bagi siri pilihanraya kecil negara, dan berlaku di Negeri Sembilan. Hari pengisytiharan calon bagi PR, juga BN ialah pada 29.09.09.

Angka sembilan adalah aksara terbesar dari segi angka dan diharap memberi impak besar bagi masa depan negeri dan negara

No comments:

Post a Comment