January 30, 2011

Burung Walit: Apakah Istimewanya ?

Istilah `Burung Walit` agak baru dikenali. Dulu spesis burung ini dikenali sebagai `Burung Layang-Layang`, tetapi bukan semua burung layang-layang dikenali sebagai `Burung Walit. Istilah yang merujuk kepada burung ini ialah Aerodramus fuciphagus dan aerodramus maxima. Keistimeaan burung ini mampu terbang tinggi hingga ke laut lepas memungut bunga-bunga laut dan bahan-bahan di ruang terbuka luas. Darinya burung-burung ini menghasilkan sarang-sarang di daratan dan di kejauhan seperti di gua-gua. Sarang ini mempunyai khasiat dari segi pemakanan dan juga perubatan.

Akhir-akhir ini burung yang agak liar ini dijinakkan melalui penyediaan tempat burung ini membuat sarang, iaitu menyediakan rumah-rumah atau bangunan-bangunan persinggahan bagi burung-burung ini membuat sarang. Rumah-rumah ini mungkin dibina khas di tengah sawah dan jauh dari kediaman biasa. Di dalam rumah ini kadang-kadang dipasang keset suara Burung Walit bagi menarik burung berkenaan datang dan bersarang. Oleh kerana istimewanya sarang burung walit ini dari segi permakanan, kesihatan, perubatan dan kosmetik, maka harganya bagi satu kg. meningkat sampai RM16,000 hingga RM20,000. Jika istimewanya lebah-lebah menghimpun madu dari hutan rimba, gunung ganang, lembah dan pamah dan madu ini terhimpun di dalam sarang bermadu dan mempunyai khasiat dan mahal harganya, maka Burung Walit ini juga ibarat lebah, Burung Walit menghimpunkan bahan-bahan bagi sarangnya secara memungutnya dari laut dan udara dan menghimpun di dalam sarang-sarang di bangunan yang disediakan. Dengan harganya yang mahal ramai daripada pengusaha, biasa bermodal besar membina bangunan-bangunan bagi menarik Burung Walit datang bersarang. Perlumbaan membuka perusahaan sedemikian berlaku di kampung dan juga di Bandar. Ada daripada mereka menggunakan premis-premis di tengah kawasan kediaman yang mengganggu ketenteraman dan kesihatan penduduk. Ini menimbulkan protest dan mohon dikawal dari segi pembinaan bangunan bagi menarik Burung Walit ini bersarang.

Berhubung dengan Persoalan Burung Walit telah lama ditimbulkan di dalam Dewan Negeri, ahli-ahli Dewan Negeri menuntut supaya dikenakan aturan atau akta Pemeliharaan Burung Walit. Peraturan pemeliharaan Burung Walit, diadakan. Peraturan ini juga diperturunkan ke PBT-PBT bagi tujuan penyelarasan. Antara garis panduan yang dikehendaki agar mudah dikuti adalah seperti berikut:

• Tidak dibenar diadakan di kawasan perumahan, tempat peranginan dan tempat awam
• Dibenarkan di kawasan pertanian. Ianya dibenarkan di kawasan perusahaan ringan jika melibatkan pemprosesan
• Pengusaha perlu mendapat keizinan penduduk dan pemilik premis jika perusahaan berada di dalam lingkungan 200 meter.
• Had tinggi bangunan tidak melebihi 5 tingkat
• Bangunan diwartakan sebagai Warisan tidak dibenar menggunakannya
• Bangunan hendaklah kalis air dan mudah dicucikan
• Bangunan hendaklah memenuhi keperluan bomba termasuk menyediakan alat pemadam api.
• Tidak dibenar membina kolam atau tangki air di atas bangunan bagi merendahkan suhu dan mengekal kelembapan
• Kawasan sekitar dan bangunan hendaklah bersih dari najis burung
• Tidak dibenar menggunakan perakam bunyi
• Diwajib menyediakan tong sampah sebagai premis perniagaan
• Perlu mendapat sokongan dari Jabatan Kesihatan, Jabatan Pehilitan dan Jabatan Haiwan.

Perusahaan Burung Walit berpotensi mendapat pulangan yang tinggi dan mampu menjadi menjana hasil Negara, sebab itu perusahaan ini perlulah dikendalikan secara teratur dan memberi faedah kepada semua pihak yang berkenaan.

Sekian.

1 comment:

  1. Inginkan Suara Burung Walit External Dan Internal?

    Sila Klik di sini

    http://multifarmer.blogspot.com/p/suara-burung-walit.html

    ReplyDelete