January 7, 2021

 

KUASA:  KECELARUAN DALAM UMNO

(Fikrah Bangi: 824),

BBB: 23 Jamadil-Awwal 1442H. = 07 Januari 2021M. (Khamis).

Berikutan dari pemecatan Tan Sri Annuar Musa dari jawatan Setia Agung Umno dan BN menjelang Mesyuarat MKT Umno di PWTC yang berakhir malam tadi memperlihakan Umno menggelabah dan bercelaru, hilang arah dan tiada jelas ke mana hendak dituju.

Fokus berita adalah apa yang ditimbulkan oleh Tan Sri Annuar yang juga Menteri Wilayah Persekutuan dalam sidang akhbarnya kelmarin, bahawa Zahid  Hamidi menulis surat kepada Yang Di Pertuan Agong bertarikh 11 Oktober 2020 bersetuju tukar Perdana Menteri dan setia kepada Anwar Ibrahim dan menyokongnya menjadi Perdana Menteri yang menjadi mentornya sejak dalam ABIM, tetapi apabila Anwar dipecat dari Timbalan Perdana Menteri, tetapi beliau tidak mengikut keluar dan tidak terlibat dengan penubuhan PKR, tetapi nampaknya hubungan sentimentalnya dengan mentornya berterusan dan kini kembali mau diperkukuhkan.

Dari bukti pengambilan kuasa negeri  Perak oleh Umno dan ada percubaan untuk kerjasama dengan PKR dan DAP,kiranya tidak dapat diatasi penyelesaian sesama Pakatan Nasional, membuktikan ada kerjasama dengan PKR dan DAP. Kini terbukti dari apa yang didedahkan oleh Tan Sri Annuar bahawa memang ada gerakan menjajarkan politik baru, iaitu terdiri dari PKR dan DAP bila Pakatan Nasional dijatuhkan.

Dalam hal ini ada dakwaan bahawa 189 dari  191 cawangan menyokong diputuskan hubungan dengan Baersatu, tetapi menurut Annuar tidak semua menyokong cadangan memutuskan hubungan dengan Bersatu hanya 99 bahagian yang tolak kerjasama dengan Bersatu, bukannya 189 dan yang hadir ke persidangan di PWTC malam tadi hanya 2/3  daripada semua bahagian.

Menurut Annuar pihak pimpinan Umno membelakangi keputusan  PN - `Tolak Dap dan Anwar` dan usaha bagi mengukuhkan Muwafakat Nasional dengan draf perlembagaan  disiapkan, tidak diberi perhatian serius dan ditangguhkan.

Sementara itu usaha Umno untuk menekan kerajaan supaya mengadakan pilihanraya dengan segera, iaitu dalam suku pertama tahun ini dianggap oleh Khairy Jamaluddin Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi sebagai tidak bertanggungjawab. Pihak pimpinan Umno berpendapat pilihanraya dapat diadakan, lantaran vaksin sudah ada, tetapi tidak siapa dapat menjaminkan bahawa Corvid-19 dapat dihapuskan dalam masa terdekat. Hujah mengatakan dalam tahun 2020 sebanyak 35 negara telah mengadakan pilihanraya, tidak dapat dijadikan alasan yang kukuh. Negara kita yang telah mengadakan pilihanraya negeri Sabah pada akhir September 2020 memperlihatkan bahawa wabak Covic-19 menular di Sabah dan diikuti pertambahan berlaku di negeri-negeri yang lain.

Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein Onn menimbulkan tentang apakah yang dimau oleh pihak Umno dan ke mana hala yang mau ditujuinya. Sebenarnya Umno dalam keadaan resah gelisah dengan kekurangan kuasa, tidak sebagaimana dimilikinya sebelum pilihanraya ke 14. Dalam pilihanraya ke 14 Umno memenangi 54 kerusi dan 14 daripadanya melompat kepada Bersatu dan kini Bersatu sedang berusaha menambahkan cawangan termasuk di kawasan-kawasan Umno sendiri, jika dibiarkan, maka ianya akan memupuskan Umno, lantaran itu bagi mengukuhkan  parti Umno berazam untuk bertanding sebanyak 96 kerusi parlimen dan mengambil balik kerusi-kerusi yang dimenangi dan kini melompat kepada Bersatu. Di dalam hal ini, kelemahan Umno berkait rapat dengan kepimpinan Umno yang kini dilihat bercelaru dan lemah dari berunding dan diplomasi di dalam parti. Pertanyaan timbul mengapa Timbalan Presiden Umno tidak diberi kedudukan yang wajar di dalam pemerintahan. Dulu mereka yang berada di dalam MKT adalah pembuat polisi dan memegang portfolio penting di dalam pemerintahan, tetapi tidak semua mereka kini mendapat tempat, sedangkan mereka yang bukan dari MKT mendapat tempat di dalam pemerintahan. Ini dilihat kelemahan di dalam kepimpinan Umno itu sendiri.

Adalah dilihat usaha Umno untuk mewujudkan jajaran baru poliik negara sebagai lari dari mulut harimau ke mulut buaya. Apakah jaminan bila Umno bersekongkol dengan DAP dan PKR, maka Umno akan mendapat kedudukan tertinggi dalam pemerintahan dalam jajaran politik baru yang diusahakan ? Kemungkinan akan lebih teruk lagi dan akan berkurang dari segi sokongan. Orang Melayu memperlihatkan tidak senang dengan Dap. Demikian dengan PKR, lantaran telah dislogankan `Melayu tidak sokong Anwar`, lantaran dari tindak tanduk PKR selama diberikuasa pemerintahan selepas pilihanraya ke 14 lepas.

Umno nampaknya masih mengharapkan Pas akan berpihak kepadanya,tetapi di dalam hal ini pihak Pas masih belum mengeluarkan pendapat mengenai kemelut politik mutakhir yang dilakukan Umno.

Watak dan  wajah Umno akan lebih jelas apabila Persidangan Agung Umno akan diadakan pada akhir Januari ini. Tentulah pendirian seperti Pas dan parti-parti lain seperti HPS  di dalam Pakatan Nasional dan BN akan menyatakan kedudukan.

Apa yang dilihat bercelarunya Umno akibat dari kelemahan pimpinan. Umno dapat dipulihkan imejnya kerana bersama di dalam muwafakat Nasional dan Pakatan Nasional.

Dengan  memperjudikan masa depannya, apakah Umno makin terhakis dan hilang kepercayaan ?

Sekian.

No comments:

Post a Comment