January 5, 2021

 

POLITIK HANGAT KEMBALI: MENUJU PERPECAHAN ATAU PENYATUAN ?

(Fikrah Bangi: 822),

BBB: 21 Jamadil-Awwal 1442H. = 05 Januari 2021M. (Selasa).

Ketenangan politik selepas Belanjawan lulus pada akhir November 2020 yang lepas nampaknya tidak bertahan lama. Ammarah politik nampaknya tidak terkawal, walaupun Covid-19 terus meningkat.

Umno yang merasa diri dalam kerugian menunjukkan sikap tidak setia dan sabar sanggup menjatuhkan Menteri Besar Perak Faisal Azumu di sebalik teguran Sultan Perak dan Saari mengambilalih jawatan MB Perak pada 10 Disember 2020.

Sikap ammarah Umno terserlah lagi tidak sampai  sebulan dari tragedi Perak, kali ini memperlihatkan ketidaksekataan kepimpinan dalam parti itu sehingga menimbulkan pertanyaan apakah tidak ada penyelarasan di kalangan Majlis Presiden di dalam Pakatan Nasional, khususnya dari Presiden Umno sendiri ?

Ironinya Presiden Umno sendiri dalam satu ucapan cawangan parti itu, menyatakan, bahawa Umno mau bertanding  semua kerusi dimenangi dalam pilihan raya ke 14. Manakala Timbalan Presiden secara jelas menyebutkan bahawa Umno mau bertanding sejumlah 96 kerusi dalam pilihanraya ke 15 nanti. Kenyataan ini menggugat status-quo politik dan kerusi yang dipegang oleh parti-parti politik sekarang, termasuk bagi yang melompat parti.

Ini menyebabkan ada yang menyuarakan, antaranya bahawa Umno Gua Musang menolak kerjasama dengan Bersatu. Datuk Tajuddin Abdul Rahman selaku Pengarah Pilihanraya Umno dan Ahli Majlis Tertinggi Umno berpendapat dengan kerjasama dengan Bersatu menjadikan Umno semakin tenggelam.

Sebagai contoh dilihat perlantikan Ketua bagi PN  negeri yang diumumkan semalam, nampaknya lebih didominasi oleh Bersatu.

Melihat kepada rend yang berlaku di dalam Umno ini jelas jika bertrusan dan tiada kawalan, ianya akan menuju kepada perpecahan di dalam PN. Sepatutnya dalam usia kerajaan PN yang belum sampai setahun itu perlu diperkukuhkan. Peluang memerintah ini hendaklah diambil kesempatan bagi memperkukuhkan PN. PN hendaklah membuktikan dan menyanggah bahawa kerajaan sekarang bukannya `Kerajaan Pintu Belakang`, iaitu dengan membuktikan bahawa PN sebenarnya mendapat mandat yang kukuh dari rakyat. Tanda-tanda perpecahan akan diambil oleh PH sebagaimana ditegaskan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, bahawa PH masih berusaha untuk mendapat kuasa sebelum berlakunya pilihanraya ke 15.

Di tengah-tengah ammarah Umno yang nampaknya tidak dapat kawal emosi itu terdapat rasionalisasi dari pemimpin-pemimpin di dalam PN yang memilih ketelitian dan hati-hati bagi menjamin perpaduan di dalam PN.

Annuar Musa selaku Setiausaha Agung  BN yang menyedari pergolakan di dalam Umno itu menyatakan bahawa jalan yang dituju oleh PN bukannya bertindak sebagai johan perpecahan, tetapi berusaha ke jalan perpaduan. Bagi Annuar, jika sikapnya dianggap sebagai tidak selari dengan kehendak segelintir pimpinan Umno, maka beliau bersedia dipecat dari Umno. Beliau menegaskan bahawa beliau komited dengan usaha memperahankan muwafakat parti Melayu dan Islam dalam kerajaan PN. Beliau menyatakan, bahawa selama ini beliau tidak lari dari perjuangan ini.

Dan menyedari adanya  usaha secara senyap untuk membentuk pakatan politik baharu,Tuan Guru Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang dengan tegas menolak usaha bagi mengadakan pakatan politik baharu. Pendirian ini selari dengan ungkapan yang dilahirkan oleh Datuk Takiyuddin Hassan selaku Setiausaha Pas bahawa,

`` Pas bertekad mempertahankan Muwafakat Nasional melalui pemerintahan Pakatan Nasional.`

Dalam kata lain  Pas bersedia meneruslkan  format dan pemerintahan yang ada sekarang.

Walau bagaimana sebelum pertanda perpecahan yang mulai ketara ini Majlis Presiden seharusnya dari awal membendung unsur-unsur perpecahan dari terus merebak. Keutamaan ialah memelihara perpaduan yang ada, bahkan memperkukuhkannya. Dengan majoriti yang tipis kini, seharusnya tidak dibiarkan kelemahan  membuka jalan kepada pihak lawan mengambil peluang dan mengeksploitasi kelemehan. Pihak yang merasa diri kuat perlu sedar tindak tanduk  yang tidak menguntungkan itu sedang diperhati rakyat.Kalau kuat, maka Umno tidak kalah dalam pilihanraya ke 14. Sebarang perpecahan akan mengundang kembali kekalahan.

Elak dari menjadi `Mat Jenin politik`.

Sekian.

No comments:

Post a Comment