January 30, 2010

Mesyuarat Agung Persatuan Peniaga Pasar Seksyen Satu BBB

Bangunan PKNS, 11 Safar 1431 = 27 Januari 2010 (Rabu):

Persatuan Peniaga Pasar di atas yang dirasmikan penubuhannya oleh ADUN Bangi pada 24.3.2008 bertempat di Pasar Bandar Baru Bangi, nampaknya berjalan lancar. Banyak kemajuan dan kebajikan bagi menjaga kepentingan peniaga telah dibuat. Pihak MPKj juga banyak mencurahkan pembangunan bagi menjadikan pasar lebih menarik. Pelanggan-pelanggan datang membeli makin bertambah terutama pada hari Sabtu dan Ahad.

~Pengerusi Persatuan, En. Zazali Mohd Yusop~

Setelah dua tahun ditubuhkan hari ini Persatuan mengadakan Mesyuarat Agung bagi kali kedua selepas penubuhan, kali ini mesyuarat bertempat di Dewan Cempaka Tingkat 4, Bangunan PKNS. ADUN Bangi sekali lagi dijemput untuk merasmikan Mesyuarat Agung bagi kali Kedua ini. Turut dijemput ialah Dr. Tajul Ariffin Noordin YDP Persatuan Penduduk Bandar Baru Bangi yang juga Ahli MPKj.


Dalam ucapan perasmiannya ADUN Bangi, bersyukur kepada Allah Persatuan yang ditubuh berjalan dengan baik. Kewangan dalam laporan Bendahari agak baik. Keahlian bertambah kepada 55 orang. Banyak kegiatan yang dilakukan bagi kepentingan ahli dan kemudahan bagi pembeli. ADUN mengingatkan peniaga-peniaga pasar di sini bukan bersendirian, tetapi menghadapi banyak saingan. Seperti dari pasar-pasar malam, kedai-kedai ikan dan sayuran dan lebih dari itu ialah pasar-pasar raya. Bagi menghadapi pertandingan daya tarikan perlu diadakan, seperti barang-barang yang ditawarkan hendaklah fresh dan segar, harga barang-barang hendaklah munasabah dan tidak terlampau tinggi. Kalau boleh menjadi tempat termurah dan jadi tempat rebutan pembeli-pembeli datang. Kebersihan hendaklah dijaga dan layanan kepada pembeli-pembeli perlu baik.


ADUN memberitahu beberapa projek telah dilaksanakan di Pasar Bangi, Seksyen Satu ini seperti pembaikan longkang keliling pasar, mewujudkan tempat buang sampah, melempa semen tempat yang selalu becak dan membolehkannya menjadi ruang peniaga. Dengan ini menambahkan peluang perniagaan. Untuk tahun 2010 beberapa pembaikan akan dibuat seperti memperbaiki landscape, membaiki tandas dan menurap jalan. Untuk mengelak jalan dari pecah sepatutnya lori dilarang dari masuk ke dalam. Dalam pemilihan Mesyuarat Agung ini, Pengerusi Persatuan, iaitu En. Zazali Mohd Yusop dapat mengekalkan jawatannya. Syabas ! Setiausaha yang dipilih ialah En. Mohd Yusri bin Junid dan Bendahari ialah Sdr. Zulkifli bin Mamat. Selamat menjalankan tugas.

No comments:

Post a Comment