January 28, 2010

Pelancaran PRADAS Di Bandar Baru Bangi

Seksyen 15, BBB. 7 Safar = 23 Januari (Sabtu):

~Antara hobi ahli PRADAS dipertunjukkan di Padang Sukan Bandar Baru Bangi~

Pelbagai hobi menjadi kesukaan individu melibatkan diri dengannya. Kerana minat mereka sanggup mengeluarkan perbelanjaan, menggunakan masa, tenaga dan minda. Demikianlah sekumpulan peminat bekerjasama di dalam kumpulan yang mereka namakan Peminat Radio Amatur Selangor (PRADAS). Kumpulan yang mendaftar dan mendapat kebenaran dari Suruhanjaya Multi Media ini (No. Daftar 0069-07- SEL.) menubuhkan persatuannya di Shah Alam pada tahun 2007. Kini berpindah operasinya di Seksyen 15 Bndar Baru Bangi. PRADAS diketuai Presidennya En. Fadzil bin Omar, Bekas Tentera. Beliau pernah berkhidmat sebagai Pegawai Komunikasi di ATM, Timbalan Presiden En. Rusli, Setiausaha En. Rudi dan Bendahari ialah Puan Rafidah. Sehingga kini keahlian PRADAS ialah seramai 1,400 ahli. Mereka terdiri dari berbagai profession dan latar belakang. PRADAS mempunyai peralatan radio yang movable bersifat 'two way communication' yang menggunakan 'four wheel drive'. Frequency radionya ialah 142.800 Mgh dengan callsign 9W3805 yang boleh cover ke utaranya boleh sampai ke Penang dan selatannya hingga ke Johor Bharu, ke timur pula hingga ke Lipis dan Jerantut Pahang, tetapi kapasitinya diperkecil dan dihadkan bagi mengelak gangguan terhadap penyiaran yang lain. Setiap individu mempunyai peralatan radio dan kod masing-masing.

~ADUN Bangi ketika mencuba penggunaan radio dalam kereta salah seorang peserta PRADAS~

Skop siaran mereka terhad kepada komunikasi sosial, kebajikan, membantu mereka yang dalam keadaan kecemasan seperti kebakaran, banjir, accident, tanah runtuh dan sebagainya. Mereka boleh dihubungi untuk mendapat bantuan. Komunikasi antara mereka ialah dengan menggunakan kod-kod yang diberi kepada individu ahli yang dikenali sebagai callsign itu. Pemancaran adalah 24 jam. Siaran tidak boleh digunakan bagi tujuan politik.

Hari ini PRADAS dan ahli-ahlinya berkumpul di tepi padang bersebelahan kedai berdekatan Kompleks Sukan, Seksyen 15 Bandar Baru Bangi dengan memasang khemah dan mempromosikan jualan peralatan komunikasi dan bahan-bahan yang dikeluarkan oleh persatuan bagi menambahkan dana persatuan seperti penjualan antena, baju persatuan, radio, bahan-bahan penerbitan dan sebagainya.

~Pengerusi PRADAS, Encik Fadzil ketika sedang berucap~

Dalam ucapan perasmian dan pelancaran ADUN menyifatkan hobi PRADAS adalah sebagai hobi yang bersifat scientific, Intellectual dan Kreatif. ADUN berharap dengan beroperasinya PRADAS dari Bandar Baru Bangi, PRADAS dapat memperkenal dan mempopularkan Bangi sebagai Bandar Ilmu dan menggalakkan pelancung ilmu ke Bandar Baru Bangi. ADUN berharap juga dapat menggunakan kemudahan PRADAS bagi membantu menyampaiakn maklumat mengenai kecemasan, kemalangan dan berbagai pertolongan yang perlu. Sebelumnya Encik Fadzil bin Omar sebagai Presiden PRADAS mengharapkan kerjasama dari ADUN di atas kerja-kerja kebajikan yang mereka tawarkan. PRADAS menurut En. Fadzil, walaupun sekarang mempunyai Pejabat atas ihsan ahli, tetapi beliau sedang mencari lokasi dan pejabat tetap.

~ADUN Bangi dalam ucapan perasmiannya~

Bagi upacara perasmian ADUN secara gimik menggunakan alat radio berkomunikasi dan berbual dengan seorang pengguna. ADUN sendiri diberi kod khusus dan diberi penghormatan mendaftar sebagai ahli. Selepas melancarkan gimik komunikasi dibawa melawat pejabat dan kemudian ke khemah-khemah jualan peralatan dan barangan.

~ADUN Bangi ketika melawat gerai-gerai pameran dan jualan~

No comments:

Post a Comment