February 17, 2021

 

BANGKIT DARI KEMELUT COVID-19 :  POLISI BERDIKARI NASIONAL

(Fikrah  Bangi: 865),

BBB:  05 Rejab 1442H. = 17 Februari 2021M. (Rabu).

Hampir setahun PN memerintah, banyak tumpuan diberi menentang wabak Covid-19. Kini kita lihat selepas wabak berkenaan mulai berkurang (terkini pulih 2,720 berbanding semalam 2,176).  Dan  Vaksin akan tiba pada 21 Februari 2021, maka kelihatan makin bertambah keyakinan, insya Allah, bahawa negara bersama negara-negara yang lain akan sama pulih dari wabak Covid-19. Kelihatan ada beberapa pendekatan yang diambil kerajaan bagi menangani permasalahan dan cabaran masa hadapan. Contoh pengumuman oleh Perdana Menteri pada 15.2. 2021, iaitu mengenai:

`1)  Dasar Perpaduan Negara 2021-2030

Iaitu bagi mengukuhkan perpaduan dan integrasi  nasional berteraskan Perlembagaan dan Rukun Negara. Membentuk integrasi nasional dengan semangat jatidiri, patriotik, prihatin, toleransi, saling hormat menghormati dan bertanggungjawab dan puncaknya bagi melahirkan rakyat Malaysia yang menghargai dan mengamalkan perpaduan.

2) Pengumuman  17.2.2021 Pelancaran Saluran Didik TV  KPM

Dilancarkan  oleh Perdana Menteri Malaysia dengan jadual lengkap disediakan bertujuan  membimbing pelajar-pelajar bagi mengikuti pelajaran melalui TV sebagai salah satu alternatif pendidikan bagi mengatasi ketinggalan pengajian yang  terganggu sejak setahun yang lalu. Ini adalah salah satu cara meringankan bebanan rakyat sebagai menjawab  seruan NUTP minta menangguhkan PdPR yang dibuat pada minggu yang lalu. Saluran Didik TV KPM adalah salah satu alternatif bagi memudahkan pelajar-pelajar menghadapi pelajaran.

3) Pengumuman 19.2.2021 (Juma`at)

Perdana Menteri akan melancarakan pada tarikh  tersebut (lusa) berkenaan Dasar Ekonomi yang selama ini bersifat konvensional kepada Plan Strategik Ekonomi Digital menjelang 2030.

Banyak plan strategik yang diatur adalah melibatkan masa satu dekad.

Kita berpendapat semua plan yang diatur adalah sesuai dan bermula dari tempoh pemulihan negara dan dunia dari ancaman wabak Covid-19.

Kita melihat ini adalah tempoh permulaan kerangka pembangunan negara bagi Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin. Kita melihat adalah wajar bagi semua perancangan pembangunan diletak di bawah satu kerangka yang menyeluruh dan komprehensif  dan masanya wajar diperluaskan, iaiti 2021-2050. Semalam kita sengaja menggunakan `Alaf Baru`  bagi pembinaan Negara-Bangsa Malaysia`, iaitu dari alaf 2000 ke 3000 !

Dr. Mahathir Mohamad menjadikan polisi `Pandang Ke Timur 1982`  dan `Wawasan 2020` adalah sebagai rangka kerja selama di dalam masa pemerintahannya sebagai Perdana Menteri yang dianggap tidak berjaya (Rujuk, Whither The Look East Policy, UKM,  Bangi, 2003). Dr. Mahathir meletakkan tempoh bagi polisinya ialah dalam tempoh 40 tahun (1982-2020), kita berpendapat Perdana Menteri Malaysia Tan Sri Muhyiddin Yassin, tanpa meniru Mahathir , wajar meletakkan polisinya kalau tidak mau bersifat `alaf`, ialah bagi tempoh  (2020-2050), iaitu selama tiga puluh tahun.

Kita sedar kenaikan Tan Sri Muhyiddin sebagai Perdana Menteri  secara mengejut dan tentulah dalam tempoh di luar jangka ini sukar dapat disediakan satu `Plan Strategik Comprehensif Berdikari Malaysia` dapat disediakan secara lengkap dan sempurna. Tetapi masa  masih tetap ada dan tenaga bekerja bagi menyediakan plan secara comprehensif bagi semua bidang dapat dilakukan oleh tenaga-tenaga profesional di dalam bidang masing-masing. Persediaan ini penting bagiu panduan pentadbiran, khususnya dapat memperlihatkan kepada rakyat apakah rangka pembangunan `Negara Bangsa` Malaysia` yang  dicadang dan mau dicapai dalam tempoh 2020-2050.

Plan ini penting sebagai rangka kerja yang dapat dilihat oleh rakyat secara meyakinkan dan boleh menarik sokongan mereka. Apa yang hendakn ditekankan rangka dasar yang bersifat menyeluruh di dalam berbagai bidang pemerintahan perlu disediakan dan janganlah polisi yang dikeluarkan satu persatu, kelihatan bertabur dan tidak bersifat kesatuan.

Tentulah bagi menyediakan Plan Strategik sebagai  rangka pembangunan bagi pembinaan Negara Bangsa Malaysia ini perlu digerakkan oleh satu Jawatankuasa yang dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri sendiri dan mereka yang menganggotainya tentulah terdiri dari berbagai-bagai pakar di dalam berbagai bidang.

Kita amat bergembira jika Plan Streegik Pembangunan Negara Bangsa Malaysia ini dapat disiapkan secara lengkap dan sempurna. Adalah lebih baik jika tempoh diambil sebelum berlangsuungnya pilihanraya ke 15.

Sekian.

No comments:

Post a Comment