February 14, 2018

CABARAN DAN UJIAN MENJELANG PEMBINAAN FIZIKAL MASJID AL-UMMBBB, 28 Jamadi Awwal 1439H. = 14 Februari 2018M. (Rabu):
Selepas pelancaran tapak Masjid Al-Umm oleh YAB Tan Sri Dato` Seri Abdul Khalid Ibrahim pada 6 Januari 2013M.(23 Safar 1434H.) ada beberapa cabaran yang seharusnya di atasi oleh Jawatankuasa Pembinaan Masjid Al-Umm bagi memulakan pembinaan Masjid Al-UMM. Tanpa mengatasinya pembinaan tidak dapat dilakukan. Ianya merupakan ujian kemampuan Jawatankuasa  melaksanakan misi bagi pembangunan masjid itu. Ada tiga cabaran besar:
Pertama:  Kewangan
Kedua:   Mendapat kelulusan plan dari MPKj.
Ketiga:  `Pemasalah` yang timbul dalam jawatankuasa.
Ketiga-tiga masalah di atas menggugat kemampuan kepimpinan dan jawatankuasa.
Namun dari satu segi, mana mungkin di dalam mengendalikan sesuatu projek pembinaan masjid yang dapat dikatakan begitu besar yang kosnya asalnya RM10 juta meningkat kepada RM20 juta itu tidak menghadapi masalah. Bahkan masalah-masalah adalah ujian dari segi Takmilah. Dalam kerja yang bertujuan baik pun  pun mesti ada masalah. Masalah-masalah perlu dikendali dan diatasi dengan sebaik mungkin. Ianya merupakan ujian-ujian yang jika lulus memantapkan Takmilah dan jika sebaliknya merosakkannya.
Ujian pertama dan terpenting ialah kewangan !
Pada peringkat permulaan ketika melancarkan Tabung Masjid Al-Umm pada 19 Mei 2012 adalah menggalakkan yang jumlah yang dapat dipungut ialah RM150,000 yang kita sebut sebagai induk bagi Tabung Kewangan Masjid Al-Umm.  Ini menambahkan dana masjid yang dipungut  yang  pada 23 April 2012 hanya sebanyak  RM13,700/=  (Laporam Mesyuarat  bil. 7/2012). Pemungutan derma juga dilakukan pada Majlis Mesra Kenduri Kampung yang dilancarkan oleh YAB Dato` Menteri Besar Selangor pada 6 Januari 2013. Namun pungutan pada hari ini tidaklah menggalakkan, hanya lebihkurang separuh dari pungutan berbanding punguitan pada pelancaran pertama. Barangkali orang ramai lebih beri tumpuan untuk mendapat berita, banyak mana Kerajaan Negeri Selangor akan membiayai kos bagi membina masjid berkenaan. Dan kalau kerajaan negeri dapat membiayai, maka tidaklah perlu diharap sangat derma dari orang ramai. Namun untuk mendapat jumlah sumbangan yang dijanjikan oleh Kerajaan Negeri Selangor itu  (RM6 juta)  adalah cabaran dan tidak mudah didapat (bakal dibicarakan pada masa akan datang).
Bagi mengejar tempoh jangkaan untuk memulai pembinaan fizikal Masjid Al-Umm adalah bergantung  sepenuhnya pada peringkat permulaan adalah hasil dari derma orang ramai yang dipungut melalui atau menerusi pemungut-pemungut derma yang diizinkan oleh MAIS seramai 10 orang itu (Tidak semua berfungsi).
Kerja membina masjid adalah kerja yang amat baik, ini ditegaskan  oleh ayat Al-Qur`an yang seharusnya dibina di atas rasa taqwa (al-Taubah: 108-109). Juga Hadith Nabi yang menjanjikan balasan di akhirat kelak. Kerja-kerja kebajikan ini seharusnya berasaskan keikhlasan hati dan tidak mengambil kesempatan  untuk sebarang kepentingan. Perkara ini telah dibawa di dalam Mesyuarat Bil. 7/2002 yang berlangsung pada 23 April 2012 dalam butir  7.6 bahawa:
``Mesyuarat bersetuju supaya (10) ahli pemungut derma Tabung Masjid TIDAK DIBENARKAN mengambil komisyen daripada hasil kutipan derma tabung masjid.``
Keputusan ini wajar memandangkan bahawa ianya adalah kerja kebajikan  dan tidak seharusnya ada sebarang kepentingan di dalam pemungutan berkenaan.
Dilihat dari segi Takmilah, keikhlasan adalah peringkat tinggi dari konsep pembersihan rohani. Ianya merupakan kemurnian dan keindahan rohani yang dapat dicapai oleh seseorang.
Mekanisme yang berjalan dari segi pungutan ini bahawa seorang  ahli yang diberi hak memungut derma adalah menerima derma dari orang ramai. Lebih dari itu pemungut-pemungut derma itu berusaha mencari  dari orang ramai dan sesiapa yang sanggup menderma. Derma-derma yang didapati oleh pemungut-pemungut ini diserahkan kepada Bendahari. Bendahari pula melapor kan kepada Ahli Jawatankuasa saetiap kali bermesyuarat juga tentang perbelanjaan yang dilakukan.
Sekian.

No comments:

Post a Comment